Târgul de cariere ajunge la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan, în mijlocul participanţilor la Târgul de Cariere de la Cluj-Napoca, foto: ads
Ştefan, în mijlocul participanţilor la Târgul de Cariere de la Cluj-Napoca, foto: ads

Ştefan Teişanu şi partenerul său Mihai Cotos organizează cel mai mare târg de joburi din ţară. La Târgul de Cariere angajatorii beneficiază gratuit de standuri. Evenimentul se va desfăşura în această lună la Sibiu şi Braşov.

Tânărul a vrut să scape de criză accesând fonduri nerambursabile pentru târgul de cariere bianual care are loc în Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Sibiu, Baia Mare, Craiova şi Braşov. În perioada 24-25 noimbrie târgul vav avea loc la ITC.

Tinerii antreprenori ai anului 2008 

Ştefan Teişanu (27 de ani) şi Mihai Cotos (28 de ani) s-au cunoscut în vremea studenţiei. Ştefan era student la Informatică Economică în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai". Mihai era student la Informatică, în cadrul aceleiaşi universităţi, dar a renunţat în anul III şi s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Nici Ştefan nu a continuat Informatica, renunţând în anul IV, deoarece, spune el, şi-a dat seama că nu a fost un pas bine ales în drumul vieţii.  
 
Tinerii s-au apucat de traininguri pentru companii, iar în 2006 au organizat prima ediţie a Târgului de Cariere (TdC). Acesta avea să devină cel mai mare târg de joburi din Transilvania, iar mai apoi din România, fiind organizat atât primăvara, cât şi toamna, în mai multe oraşe din ţară. 
 
Cei doi au fost desemnaţi Tinerii Antreprenori ai Anului 2008 în România, distincţie acordată de Junior Achievement. Un an mai târziu aveau să simtă însă pe propria piele ce înseamnă recesiunea economică.

Criza a fost o surpriză majoră, ţinând cont că noi aveam doar doi ani de experienţă reală în acest business. Singura salvare pentru noi era accesarea fondurilor europene", a povestit Ştefan Teişanu, despre cum le-a venit ideea.  
 
Au contactat o firmă de consultanţă în domeniu şi s-au apucat de lucru. „Ideea o aveam de la mijlocul anului 2007. Anul trecut ne-am dat seama însă că vom creşte prea greu prin marjele de profit existente, iar singura soluţie erau banii de la UE. Fondul Social European (Programul Operaţional Sectorial «Dezvoltarea Resurselor Umane» 2007-2013, n.r.) ni se potrivea ca o mănuşă la ce vroiam să facem", a mai spus Ştefan. 
 
Chinul accesării Fondurilor europene

 Iniţial, proiectul celor doi a fost respins. Li s-a explicat că era prea „academic" şi ar fi trebuit concentrat mai mult spre şomeri, în special cei cu o vârstă de peste 30 de ani. Nu au abandonat, deşi stresul a fost mare. Au modificat proiectul şi apoi l-au depus din nou. La sfârşitul lunii iunie 2010 au primit vestea cea mare: vor primi 950.000 de euro din proiectul de 1 milion de euro.

De finanţări mi se pare că te bucuri de două ori: mai întâi când le primeşti, apoi când termini cu ele", a precizat Ştefan zâmbind.  
 
Primii bani, 250.000 de euro, au venit în septembrie, iar tinerii s-au pus pe treabă. Şi-au cumpărat o dubă şi două autoturisme şi un sediu pentru firmă. „Fiind finanţaţi, timp de un an, târgul nu are voie să ne genereze profituri. Practic, noi ne-am ajutat de această finanţare pentru a creşte şi, mai departe, depinde doar de noi ce vom face", a explicat Ştefan.  
 
Fără banii de la Uniunea Europeană, cei doi antreprenori nu ar fi reuşit să suporte costurile organizării evenimentului în cele şase oraşe. „Doar închirierea standurilor ne-ar fi costat 6.000 de euro pentru fiecare târg", a adăugat clujeanul. 
 
Firme de renume printre angajatori  
 
Fiind finanţat din fonduri europene, Târgul de Cariere oferă angajatorilor dreptul de înscriere gratuită, cei selectaţi primind în mod gratuit câte un stand de 6 metri pătraţi. Astfel, la ediţia care a debutat luna trecută la Cluj s-au înscris 65 de angajatori, de la Nokia, Siemens, Genpact sau Banca Transilvania, până la Gameloft, Emerson, Dacia-Groupe Renault, ING sau Omniasig. Aplicanţii au avut posibilitatea să aleagă din 3.000 de joburi disponibile. Târgul de Cariere a fost deja şi la Târgu-Mureş şi se va desfăşura între 4 şi 5 noiembrie la Sibiu, la Casa Sindicatelor, iar între 24 şi 25 noiembrie la Braşov, la ITC.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite