Braşov: Un clopot uitat va bate din nou în Piaţa Sfatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoltan Boer se ocupă de buna funcţionare a ceasului din Casa Sfatului, foto: Marius Bularca
Zoltan Boer se ocupă de buna funcţionare a ceasului din Casa Sfatului, foto: Marius Bularca

Cel mai vechi clopot din Braşov, situat în  Casa Sfatului, va fi readus la viaţă după 50 de ani. O companie din oraş a donat cei 7.000 de lei, atât de necesari pentru repararea sau înlocuirea mecanismului care leagă clopotul de ceas.

Bătrânul clopot, uitat în turnul Casei Sfatului, va răsuna, din nou, cel mai probabil, în aprilie, de „Ziele Braşovului". După ce reprezentanţii Bisericii Negre au organizat mai multe evenimente de strângere de fonduri, în urma cărora s-au strâns doar 1.570 de lei, o firmă din Braşov a oferit o şansă acestui proiect.

 Clopotul din Casa Sfatului se va auzi după mai bine de 50 de ani de tăcere. „Am demarat acest proiect pentru a oferi braşovenilor un sunet nou, prezent, de fapt, de 320 de ani în inima oraşului", a spus Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre, iniţiatorul proiectului de reabilitare a clopotului.

Reabilitarea turnului

La suma de 7.000 de lei, estimată doar pentru repararea mecanismului, se adaugă şi costurile de renovare a scărilor interioare, care duc în turn, salubrizarea turnului şi montarea unor plase împotriva porumbeilor care se adăpostesc aici. Cel mai probabil mecanismul care leagă clopotul de ceas va fi înlocuit cu unul din străinătate.

Dorinţa este ca în aprilie, de Zilele Braşovului, clopotul să fie deja funcţional, mai ales că anul acesta se împlinesc şi 775 de ani de la atestarea Braşovului. În funcţie de cum vor decurge lucrările vom stabili şi un dead-line pentru acest lucru", a spus Beniamin Ghegoiu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Negre.

Clopotul vechi din turn, care data din anul 1520 a fost distrus în urma incendiului din 1689, iar actualul clopot a fost făcut un an mai târziu.

Iniţial, acesta era acţionat prin intermediul a două ciocane de către mecanismul ceasornicului din turn şi bătea din sfert în sfert de oră. În anii '60 mecanismul de legătură a fost oprit, pentru că zgomotul ar fi fost considerat prea mare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite