Braşov: Transportatorii rutieri, traşi pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90% din firme vor sista transportul de persoane din cauza sumelor datorate de Ministerul de resort.

Milioane de români vor rămâne fără posibilitatea de a se deplasa din cauza protestului pe care îl plănuiesc  operatorii de transport persoane.

Cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul transporturior rutiere de persoane, respectiv Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), ameninţă că de la 1 decembrie, va trage pe dreapta toate autovehiculele membrilor săi. Demersul „cărăuşilor" este determinat de faptul că Ministerul Transporturilor (MT) are datorii imense către operatorii privaţi.

Aceştia din urmă ar trebui să primească, lunar, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), diferenţa de bani dintre valoarea biletelor de călătorie achiziţionate de anumite categorii sociale. Pensionarii plătesc jumătate din preţul tichetelor, iar veteranii de război pot călători gratuit. Ulterior, prin mecanismul menţionat, transportatorii primesc din partea statului compensaţiile financiare.  

Potrivit statisticilor FORT, dintre cele aproximativ 3,5 de milioane de persoane care călătoresc zilnic cu maşinile firmelor de transport, circa 35% sunt pensionari sau veterani. Până acum, MT a acumulat către membrii FORT, la care sunt afiliaţi marea majoritate a operatorilor de transport persoane, datorii în valoare de circa 235 de milioane de euro, respectiv... aproximativ 10%  din bugetul total al Ministerului.

„De la noi nu-şi scot banii"

Preşedintele FORT, Augustin Hagiu ne-a declarat că transportatorii au fost aduşi în pragul disperării de cei din ministerele Transporturilor şi Finanţelor Publice: „Au acumulat datorii către noi de 100 de milioane de lei. Nu ne-au virat bani pentru transporturile făcute de la 1 mai a.c. Tot noi le-am oferit o soluţie, respectiv compensarea datoriilor, dar nu au acceptat. Nouă ne blochează conturile pentru restanţe infime către bugetul de stat, iar ei acumulează datorii fără nici o problemă. Dacă în zilele următoare nu primim un semnal clar, de la 1 decembrie oprim activitatea. Problema e că de la noi nu-şi scot banii. La Compania de Drumuri sau CFR bagă bani, pentru a-i scoate prin firmele lor".

Augustin Hagiu spune că nemulţumirile transportatorilor rutieri de persoane sunt amplificate şi de faptul că Ministerul Transporturilor nu are niciun fel de plan ori previziune despre banii pe care îi datorează şi nicio strategie pentru ca în 2010 asemenea situaţii să nu se mai repete.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite