Tică Tănase este cel mai longeviv antrenor braşovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tică Tănase a antrenat echipe de volei, timp de 50 de ani şi are la activ 2398 de jocuri. De pe banca tehnică, a reuşit să cucerească şase titluri de campion naţional, cu echipele Steaua şi Rapid.

Bărbatul s-a îndrăgostit de sport încă din copilărie şi nu a renunţat nicio clipă la pasiunea sa. A fost legitimat pe rând la patru sporturi diferite, însă marea sa dragoste a fost voleiul.

„Din copilărie am fost atras de sport, iar zona în care am crescut, Ploieştiul, a fost o zonă propice pentru încurajarea acestei pasiuni. În apropiere de locuinţa mea exista un teren de fotbal pe care ne petreceam toată vara. Pe timpul iernii, jucam volei şi baschet într-o sală acoperită", îşi aminteşte Tică Tănase.

Tică Tănase a devenit braşovean din studenţie şi o bună bucată de vreme a fost jucător activ, dar şi coordonator de joc.

„Voleiul era foarte popular în rândul studenţilor de la Ştiinţe Economice şi acesta a fost momentul în care m-am axat pe acest sport. Am simţit o atracţie deosebită faţă de volei şi aşa am ajuns să renunţ la celelalte sporturi. De altfel, în 1948 am şi înfiinţat echipa de volei a facultăţii, iar apoi echipa de baschet", spune antrenorul.

Antrenor la Tractorul

Din anul 1951, Tică Tănase a antrenat echipa de volei Tractorul Braşov, pe care a condus-o spre glorie. Bărbatul povesteşte că şi-a desfăşurat activitatea de antrenor în „perioada romantică" a sportului românesc, când erau cu toţii animaţi de pasiune, nu de câştigurile materiale. Acest lucru era valabil şi pentru suporteri.

„Au fost două date memorabile: 24 şi 31 ianuarie 1965. Este vorba despre două meciuri unice în istoria sportului braşovean. Venea atât de multă lume încât era o problemă să intri în sala «Tractorul», aşa că spectatorii au venit cu o seară înainte, ca să prindă un loc. Susţinătorii au rămas acolo peste noapte", povesteşte Tică Tănase.

În timp ce antrena Braşovul, Tică Tănase îşi aminteşte cum a „ajutat" echipa naţională.

„La un meci al echipei naţionale contra Ungariei, care s-a disputat la Braşov, eram conduşi cu 2-1, la seturi şi cu 13-6, în setul al patrulea. Eu eram antrenor la Braşov atunci. În clipa respectivă, m-am dus lângă arbitrul-scor şi i-am dat una peste mână. Arbitrul nota scorul cu un creion chimic, pe vremea aceea, şi i s-a rupt vârful. Arbitrul a fost nevoit să întrerupă jocul şi atunci le-am recomandat celor de la naţională să-l bage în echipă pe Gheroghe Ferariu, jucătorul braşovean care a ajuns apoi celebru. Această schimbare a întors meciul, iar România a câştigat", îşi aminteşte antrenorul.

Nu renunţă la sport

Tică Tănase a ajuns antrenor la echipa de tineret a naţionalei în 1957 şi a preluat apoi echipa principală. Au urmat mai multe echipe din ţară şi mai multe tiluri de campion naţional, pe care Tică Tănase le-a obţinut cu Steaua Bucureşti şi Rapid Bucureşti. Braşoveanul şi-a încheiat cariera de antrenor la 76 de ani, însă la sport nu a renunţat nicioadată. La 85 de ani, Tică Tănase înoată zilnic câte două ore şi parcurge, câte cinci kilometri, pe jos.

Întrebări şi răspunsuri

Ce le-aţi insuflat jucătorilor cu care aţi lucrat?

Dintre toţi cei pe care i-am antrenat, nu am reuşit să fac din toţi sportivi adevăraţi. Însă îmi place să cred că au ajuns cu toţii oameni adevăraţi. Caracterul unui om este cel care contează. A fi om adevărat este o virtute mult mai mare decât orice altă calitate.

Cum s-a împăcat munca cu viaţa de familie?

Am avut tot timpul susţinerea familiei. Erau săptămâni întregi de cantonamente şi deplasări. Familia mi-a fost tot timpul alături. M-au încurajat în munca mea şi s-au bucurat pentru fiecare succes. Reuşita mea era de fapt şi reuşita familiei mele. Alegerile le-am făcut tot timpul împreună, la fel ca într-o strategie de joc.

Ce-i place

„Îmi place punctualitatea. Sunt adeptul respectului reciproc şi îmi place să tratez cu seriozitate lucrurile. Un lucru nu poate să fie bine făcut decât dacă este făcut cu temeinicie. Îmi place să continuu şi să duc la capăt ce am început. Doar aşa poţi să ai mulţumirea unui lucru bine făcut".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac superficialitatea şi aspectele legate de aceasta. Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu-mi place realitatea actuală, în care grija pentru sport nu mai există, iar acest lucru se vede. Sunt tot mai mulţi tineri care suferă de obezitate".

Profil

Născut. 28 mai 1925, Ploieşti

Studii. Institutul de Ştiinţe Economice Braşov, Şcoala Superioară de Antrenori Bucureşti

Familie. Căsătorit, un copil.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite