Teroarea fiscală a golit magazinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De acum înainte, braşovenii sunt mult mai atenţi la locul din care îşi fac cumpărăturile. În timp ce hypermarketurile şi alimentarele au ridicat preţurile produselor, pieţarii nu o fac de teamă că rămân fără clienţi. 

Începând de astăzi, a intrat în vigoare majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, măsură care produce o serie de creşteri de taxe şi preţuri pe care populaţia trebuie să le suporte.

Supermarket-urile au schimbat preţurile

Marile magazine şi alimentările au avut o noapte albă. Asta pentru că majorarea TVA-ului a impus modificarea miilor de preţuri ale produselor de pe rafturi. Atunci când vă faceţi cumpărăturile obişnuite pentru o lună, factura o să crească cu cel puţin 7 -10%. De exemplu, la produsele de bază, cum ar fi: petul de 2 litri de ulei costa 9,6 lei, iar acum este 9,81  lei, punga de 2 kilograme de zahăr era 6 lei, iar acum 6,2 lei.

La fel, preţul unei pungi cu 2 kg de făină costa 3,8 lei, iar acum este 4 lei, un kilogram de orez a ajuns 5 lei, cu 20 de bnani mai mult, iar două pungi de paste făinoase costă 5,1 lei, cu 0,1 lei mai mult. Cu cât este mai plin coşul de cumpărături, cu atât se va simţi mai bine şi creşterea preţurilor.

Negustorii sunt sceptici

Majoritatea producătorilor de legume, fructe şi produse lactate din pieţele agroalimentare nu şi-au modificat, încă, preţurile la marfa de pe tarabe, de teamă să nu-şi piardă şi aşa puţinii clienţi de până acum.

image

„Nu am crescut şi nu creştem preţurile atâta timp cât nu ne afectează alte cheltuieli. Mergem în continuare cu preţul ăsta, pentru că lumea nu are bani şi atunci nu o să mai cumpere nici până acum", a declarat Mihai Drăgoiu, producător de lapte din Poiana Mărului.

image

Astfel, braşovenii se orientează, cel puţin o perioadă, spre produsele din pieţe, ocolind marile magazine. „Mă bucur că nu au crescut preţurile, dar cine ştie cât o să mai dureze asta", a spus pensionarul Nicolae Stăncescu, care îşi făcea cumpărăturile din Piaţa Dacia.

image

Totuşi, unii comercianţi au riscat şi au crescut preţurile cu cel puţin 50 de bani. „A trebuit să ridicăm preţurile, dar riscăm să nu mai avem vânzare. Dacă vedem că nu cumpără lumea o să lăsăm la preţ, nu avem ce face", a declarat Constantina Ivan, un producător de legume din Giurgiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite