Braşov: Taxe babane pentru studenţi, la „Transilvania“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media taxelor per facultate este de 2400 de lei, o sumă uriaşă pentru  tinerii care vor să studieze la Braşov. În vreme de criză, Universitatea „Transilvania" din Braşov măreşte taxele de şcolarizare. În acelaşi timp, studenţii cu probleme financiare pot fi păsuiţi de plata acestora.

Taxele la Universitatea „Transilvania" cresc în fiecare an. De departe, cea mai mare creştere o înregistrează Facultatea de Medicină, de la 3.000 de lei pe an la 4.500 de lei.

Dacă în anul universitar 2009-2010 taxele nu treceau de 2.200 de lei, anul acesta acestea au crescut şi cu 300 de lei, pe facultate. De exemplu, la Facultatea de Inginerie Tehnologică taxa a crescut de la 1.800 de lei la 2.000 de lei, la Facultatea de Alimentaţie şi Turism, de la 2.000 la 2.200 de lei. Taxele la Facultăţile de Drept, Sociologie şi Comunicare au ajuns la 2500 de lei pe an, de la 2.200.

Consulta aici listele cu taxe şi locuri la „Transilvania“:

Lista facutăţilor şi a locurilor disponibile 

Taxele de înscriere şi şcolarizare ale celor 18 facutăţi

Vezi aici care au fost taxele de anul trecut

Calendarul admiterii

Facultăţile îşi stabilesc tarifele

Fiecare facultate îşi stabileşte cuantumul taxei în funcţie de costuri şi cheltuieli şi de practica didactică. Oricum, noi ne gândim serios să scădem taxele din toamnă (noile taxe au fost aprobate de Senatul Universităţii în luna mai a acestui an).

De asemenea, vom scădea taxele pentru studenţii cu probleme financiare, cu părinţi şomeri, aflaţi în imposibilitatea a a-şi mai susţine copiii în şcoală. Unii vor fi scutiţi de taxe sau vor beneficia de reduceri de 50% a acestora. În plus, unii studenţi au vrut păsuire la plata taxelor şi am stabilit mai multe rate de plată. Avem sute de cereri de acest gen din parte studenţilor", a declarat Ioan Vişa, rectorul Universităţii „Transilvania".

După toate aparenţele, mai-marii universităţii se lasă impresionaţi de cazurile sociale, în timp ce măresc taxele cu nonşalanţă. „Taxele universităţii noastre sunt cele mai mici din ţară. Media taxei la «Transilvania» este de 2.000 - 2.400 de lei pe an", susţine Ioan Vişa.

Şi masterul este mai scump

Şi la programele de masterat au crecut taxele. De exemplu, la Medicină, dacă anul trecut masteranzii scoteau din buzunar 1000 de lei pe semestru, anul acesta vor plăti cu 500 de lei mai mult. Şi la facultăţile de Drept, Comunicare şi Sociologie, programul de master a crescut cu 500 de lei pe an, de la 2.000 de la 2.500 de lei.

Universitatea „Transilvania" oferă  5.365 de locuri la licenţă zi, dintre care 2.820 vor fi bugetate, iar 2.545 vor fi cu taxă. Pentru programele de masterat la zi, Universitatea oferă 2.785 de locuri, din care 1.270 la buget şi 1.515 cu taxă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite