Braşov: Studenţii, donatori de sânge conştiincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arhivă
arhivă

În luna octombrie, numărul donatorilor de sânge a crescut cu aproximativ 50% faţă de lunile trecute. Creşterea numărului de donatori de sânge se datorează faptului că studenţii au început cursurile. Zilnic, 60 de donatori calcă pragul Centrului de Tranfuzie Sanguină Braşov.

Dacă în lunile iulie, august şi septembrie dacă veneau 20 de persoane zilnic să doneze sânge, luna aceasta numărul voluntarilor s-a dublat. Motivul: studenţii care au început cursurile pe 1 octombrie şi care împuşcă astfel doi iepuri deodată: pe de o parte fac o faptă bună, iar pe de altă parte îşi fac rost de bani de bunuzar.  

Odată cu începerea facultăţii, şi numărul donatorilor de sânge a crescut. Acum, la Centrul nostru de Transfuzie Sanguină vin zilnic 50-60 de persoane doritoare să doneze sânge, spre deosebire de lunile trecute, când ne vizitau doar 20 de persoane pe zi", a declarat dr. Mihaela Teritean.

Eram curioasă să văd care este grupa mea sanguină, dar am vrut şi să fac o faptă bună, aşa că, împreună cu câteva colege am mers să donăm pentru că am vrut să ajutăm, ştiind că e nevoie de mult sânge", a declarat Doralina Chindea, o studentă care a donat până acum de două ori sânge.

Avantaje multiple

Cei care donează sânge primesc şapte tichete de masă, în valoare totală de peste 50 de lei şi o zi liberă de la locul de muncă, în ziua în care s-au prezentat la Centru. Elevii, studenţii şi militarii primesc scutire pentru ziua respectivă.

În plus, donatorii vor beneficia de o serie de analize ale sângelui. „Rezultatele la sânge se dau în scris, doar în cazul în care arată că pacienţii au anumite afecţiuni, restul rezultatelor fiind comunicate verbal", a mai spus dr. Teritean.  

Cine poate dona?

Persoanele care pot dona sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani, o greutate minimă de 50 kilograme, la femei, şi de 60 de kilograme, la bărbaţi, şi să nu fi suferit de vreo boală gravă. Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile. Donaţiile se fac între orele 7.30 şi 11.30, la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Braşov, de pe strada Victor Babeş nr. 21.

„Avem zilnic 50-60 de persoane doritoare să doneze sânge“, Mihaela Teritean, medic Centrul de Transfuzii Sanguine

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite