Ştefan Rareş Ion duce numele Braşovului în Singapore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Ion va reprezenta România la Olimpiada Tineretului de la Singapore, având şanse mari să câştige o medalie la proba de tir.

După doar doi ani de pregătire neîntreruptă, braşoveanul Rareş Ion a ajuns în situaţia de a se „bate" pentru medalii la prima ediţie a Olimpiadei Tineretului, eveniment sportiv ce se va desfăşura, în luna august a acestui an, la Singapore.

Oricum, rezultatele excelente obţinute în ultima perioadă de trăgătorul în vârstă de numai 17 ani l-au impus în lotul olimpic de tir al ţării noastre. Practic, la ora actuală, Rareş Ion este cel mai tânăr component al lotului naţional olimpic.

La ora actuală, sportivul se pregăteşte pentru competiţia europeană şi cea mondială, iar câteva ore pe zi se dedică antrenamentelor. „Cam trei-patru ore pe zi, după ce vin de la şcoală, stau în poligon. În general, încerc să-mi văd şi de carte, în continuare, deşi uneori lipsesc destul de mult. Recent, am fost la şcoală cu toate medaliile obţinue şi, admirat fiind de colegi, am avut un sentiment extraordinar de satisfacţie. Din păcate, însă, petrec foarte puţin timp acasă, părinţii spunându-mi, mai în glumă, mai în serios, că vin doar în vizită", ne-a spus Rareş.

Pe lângă pregătirea de la poligon, tânărul alocă destul de mult timp şi pregătirii fizice, foarte importante în acestă disciplină sportivă: câte cinci kilometri alergaţi contra-cronometru în fiecare seară şi, de câte ori are ocazia, înot:

Unii cred că la tir nu este nevoie de pregătire fizică, dar este fals. Gândiţi-vă că trebuie să-ţi ţii respiraţia 20 de secunde, înaitea tragerii, apoi respiri 40 de secunde, apoi, iar îţi opreşti respiraţia. După o oră şi 45 de minute sau două ore, cât durează probele de concurs, eşti complet epuizat".  

 Sportiv de excepţie

Rareş Ion s-a apucat de tir după ce l-a auzit vorbind despre acest sport pe fostul campion naţional Csomortani Eduard. S-a dus la poligon şi, după câteva trageri,  antrenorii şi-au dat seama că are calităţile necesare pentru a deveni un campion. Acest episod se petrecea în octombrie 2005, însă, din cauza problemelor cu baza materială de antrenament, până în ianuarie 2008, pregătirea sa a fost presărată cu multe şi destul de lungi pauze.

În ultimii doi ani, însă, Rareş a devenit un sportiv care se bate în medalii cu sportivi care se bucură de condiţii materiale de antrenament mult mai bune.

Astfel, la ora actuală, tânărul este campion naţional la juniori la tir cu pistol cu aer comprimat şi campion de juniori 2 la pistol cu glonţ. Rareş se pregăteşte temeinic, acum, să urce pe podium la Olimpiada Tineretului.

Ce-i place:

„Este evident faptul că îmi place foarte mult tirul. Este pasiunea mea. De asemenea, îmi plac foarte mult şi excursiile, indiferent dacă sunt la munte sau la mare. Îndrăgesc şi muzica, aproape orice gen, cu excepţia manelelor. Îmi plac maşinile şi iarna".

Ce nu-i place:

„Detest cu adevărat mizeria, dezordinea şi aglomeraţia. Nu-mi place absolut deloc să stau la cozi. Fac orice pentru a le evita. Nu agreez să fiu stresat, să mă bată cineva la cap. Nu-mi place nici vremea ploioasă sau când bate vântul", ne-a spus Rareş Ion. 

 Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cel mai dificil moment al carierei?

Cu siguranţă că momentele cele mai tensionate le-am trăit în acest an, la Campionatul European. A fost prima competiţie de acest nivel la care am participat. Am reuşit însă, să mă clasez al treilea la nivel continental, motiv pentru care m-am şi calificat pentru Olimpiada Tineretului ce se va desfăşura, în acest an, la Singapore.

Ce alt sport ai practica în afară de tir?

Dacă aş fi pus în situaţia de a alege o altă disciplină sportivă pe care să o practic, aproape sigur aş alege înotul. Îmi place fiindcă se pot lucra toate grupele musculare.

Profil:

Născut: 19 decembrie 1992, Braşov

Ocupaţie: elev la Colegiul „N. Titulescu" Braşov

Familie: părinţi şi două surori

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite