Ştefan Pintilie vrea să facă săpături la malul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul susţine că a descoperit, cu ajutorul unui program de internet, mai multe sactuare şi aşezări vechi în Dobrogea. Fascinat de istorie de mic copil, omul vrea să facă săpături în zonă.

În urmă cu 15 ani, când s-a mutat la Braşov, Ştefan Pintilie s-a simţit norocos că are posibilitatea să viziteze atâtea cetăţi vechi şi sit-uri încărcate de istorie. „Le-am luat la pas pe toate. M-am născut în Oneşti şi am trăit în Bucureşti până să mă mut la Braşov. Ajungând aici, mi-am dat seama cât de bogat în istorie este şi câte locuri am de vizitat, lucruri pe care nu le vezi în Bucureşti", mărturiseşte Ştefan Pintilie.

A făcut descoperiri virtuale

Bărbatul spune că a descoperit în ultimele trei luni, cu ajutorul programului Google Earth situ-uri ce pot fi vizualizate cu ochiul liber pe hărţile virtuale. El crede că şi în România ar trebui să existe conceptual de arheologie virtuală, aşa cum există deja în lume.

Am descoperit mai multe fortificaţii în Golful Lacului Razim, în incinta cetăţii Argamum şi încă un deal fortificat spre localitatea Jurilovca. Am mai descoperit şi cinci sanctuare dedicate cultului Soarelui. Localitatea Seimeni a fost construită pe un sanctuar tracic sau geto-dacic", susţine Ştefan Pintilie.

Chiar dacă este de profesie inginer şi lucrează ca funcţionar public, Ştefan Pintilie crede că descoperirile sale au valoare ştiinţifică, doar că este foarte greu să se impună în faţa autorităţilor din Constanţa. A luat legătura cu administratorii Cetăţii Argamum şi cu arheologii din zonă, dar fără rezultat.

Este păcat că avem o ţară atât de frumoasă şi bogată în conţinut istoric, pe care nu îl valorificăm. În străinătate, orice descoperire devinde obiectiv turistic. Noi avem kilometri întregi de ziduri şi nu le promovăm nicicum. Este mare păcat", spune Ştefan Pintilie.

Descoperiri înregistrate OSIM

Ştefan Pintilie consideră că tehnica de descoperiri virtuale ar putea fi un nou concept în România. De aceea, bărbatul şi-a înregistrat descoperirile la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Practic, mie mi se pare că cerecetarea în domeniu este mult mai avantajoasă prin Google Earth, pentru că nu trebuie să te mai deplasezi la faţa locului pentru a identifica eventualele descoperiri. Scuteşti nişte bani şi este mult mai eficient. Aş vrea să obţin o sponsorizare pentru a convinge autorităţile să-mi dea voie să fac săpături", spune Ştefan Pintilie. Descoperirile braşoveanului sunt disponibile la  adresa https://sites.google.com/site/descopeririarheologice2010. Aici puteţi vedea şi fotografii ale sanctuarelor şi fortificaţiilor.

Întrebări şi răspunsuri

Vă susţine familia în descoperirile dumneavoastră?

Unul dintre fii mei este student la Facultatea de Arheologie şi, în general, toţi suntem pasionaţi de acest domeniu. Aş vrea să mă înscriu la Arheologie, mai ales că am făcut inigineria de gura părinţilor şi  psihologia o fac pentru a mă specializa la locul de muncă.

Cum au fost primite presupusele descoperiri de către specialişti?

În cercurile de specialişti este foarte greu să pătrunzi. Eu am pornit singur în această aventură, dar aş vrea să obţin părerea unui specialist ca să pot merge mai departe. Ar trebui ca aceste informaţii să ajungă la oamenii de ştiinţă, care au ochiul format şi pot vedea mai multe decât mine.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc şi să merg în drumeţii pe munte. Merg împreună cu familia mea în peşteri, mai ales în cele neamenajate. Îmi place să urmăresc emisiuni pe Discovery şi îmi plac foarte mult animalele", spune Ştefan.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac nesinceritatea şi lipsa de activitate. Nu aş putea sta în casă. Nu-mi place să treacă timpul pe lângă mine fără să fac ceva", declară Ştefan Pintilie.

Profil

Data nasterii: 11 octombrie 1967, Oneşti

Studii: Facultatea de Psihologie - în curs

Familie: căsătorit, trei copii

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite