Braşov: Specialiştii au inaugurat, astăzi, primul laborator interjudeţean de expertize criminalistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Dr. C-tin Mirea spune că în laborator se poate depista orice fals Foto: Stelian Grăjdan
Braşov: Dr. C-tin Mirea spune că în laborator se poate depista orice fals Foto: Stelian Grăjdan

Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) a inaugurat astăzi, la Braşov, primul laborator interjudeţean de expertize criminalistice. Laboratorul este al cincilea de acest gen din ţară şi va deservi judeţele Braşov, Covasna, Mureş, Harghita, Vâlcea şi Piteşti.

Aici, specialiştii vor putea efectua primele expertize judiciare dispuse de organele de cercetare penală cum sunt cele grafice, tehnica documentelor, balistice, expertize în cazul accidentelor de trafic, fizico-chimice, dactiloscopice şi traseologice.

„Înainte, aceste expertize se făceau la Cluj, dar acum toate se vor efectua toate la Braşov şi astfel vom avea un timp mai scurt de soluţionare a cazurilor.

Singurele analize care nu se pot face în acest laborator sunt cele ADN şi de droguri", a precizat Sorin Vasilache, director adjunct al INEC.

Expertizele pot depista falsurile

Deocamdată, în laboratorul de la Braşov au fost aduse doar patru aparate, cu ajutorul cărora se vor face expertize grafoscopice şi expertiza documentelor, dar şi a bancnotelor.

În viitor specialiştii intenţionează să efectueze şi expertize audio-video.

Cu aparatura din dotare putem stabili dacă bancnotele sau documentele au fost faslificate. În acest sens putem afla dacă a fost modificat scrisul, dacă un cuvânt a fost şters avem posibilitatea să aflăm ce cuvânt a fost scris iniţial şi putem stabili dacă hârtiile a fost scrise cu aceeaşi pastă de pix, de exemplu. De asemenea, putem afla dacă pe documentul respectiv a existat o suprapunere de semnături sau dacă acestea sunt false", a explicat dr. Constantin Mirea, directorul Laboratorului interjudeţean de expertize criminalistice Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite