Analiză: Vezi aici în ce ordine ies judeţele din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovul, Sibiul şi Clujul vor ieşi mai uşor din criza financiară. Mureşul va avea o evoluţie economică moderată. Creşterea economică a ţării va fi diferită de la o regiune la alta, oscilând între un minimum de 0,6% (Giurgiu) şi un maximum de 2,5% (Cluj) în acest an, potrivit estimărilor oficiale.

Cele mai „harnice" judeţe din punctul de vedere al creşterii economice se regăsesc în centrul ţării, iar cele mai „leneşe", în nord-vestul şi sud-estul ţării, reiese din datele privind evoluţia principalilor indicatori economici în profil teritorial, centralizate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Mai exact, judeţele Cluj, Argeş, Sibiu, Braşov şi Ilfov vor avea, cea mai rapidă creştere economică, respectiv ieşire din criză, în 2011, adică un avans al PIB de peste 2%. De cealaltă parte, cu cea mai lentă creştere economică (sub 1% în acest an), se regăsesc judeţele Giurgiu, Satu Mare, Sălaj, Covasna, Bihor şi Ialomiţa. Celelalte judeţe ale ţării, printre care şi Mureşul, vor avea creşteri medii sau temperate, cu un avans al PIB de 1,5% până la 2%, respectiv de 1% până la 1,4%.

Motoarele creşterii: consumul şi producţia

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că „din păcate" consumul susţinut de puterea de cumpărare relativ ridicată din aceste judeţe ar fi motorul creşterii şi, în acelaşi timp, „din fericir"", producţia destinată exportului. „Modelul nostru economic este bazat, din păcate, pe consum din import. Aşa se face că puţinele judeţe cu creştere rapidă sunt şi cele care produc pentru export, dar acestea nu pot trage în sus întregul ansamblu. La Cluj şi Argeş vorbim, de fapt, despre Nokia şi, respectiv, Dacia, iar în celelalte judeţe se regăsesc companii multinaţionale care produc în România pentru export. Dar numai cu atât nu se îmbunătăţeşte semnificativ media naţională", a declarat Ilie Şerbănescu pentru „Adevărul".

Mai multe promoţii

Peste jumătate dintre români se aşteaptă ca actuala criză economică să continue încă doi, până la cinci ani. 92% din populaţie anticipează creşteri de preţuri în acest an, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a pieţei ISRA Center.

Există şi o categorie a „pesimiştilor extremi", care consideră că durata crizei va fi mai mare de cinci ani (10% din respondenţii oraşelor cu peste 50.000 de locuitori). În schimb, doar 5% sunt optimişti, spunând că văd ieşirea României din criza economică în mai puţin de un an, se arată în studiu.

Studiul mai relevă că majoritatea respondenţilor se aşteaptă la amplificarea acţiunilor de marketing, cum ar fi un număr mai mare de reclame, de promoţii sau oferte speciale. De asemenea, românii se mai aşteaptă la lansarea de ambalaje mai mici pentru produsele de larg consum, dar nu şi la creşterea diversităţii produselor pe piaţa românească.

Creşteri salariale în toată ţara

Din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) reiese că, în acest an, locuitorii din fiecare judeţ vor beneficia de o anumită creştere a salariului. Locuitorii din Caraş Severin vor avea parte de maximul creşterii salariului mediu net, de la 1.223 de lei, la 1.335 de lei, adică un plus de 9,2%. Locuitorii din Harghita vor ocupa locul secund, media judeţeană a câştigului lor net urcând cu 7,8% până la 1.189 de lei. La polul opus, ar putea fi locuitorii judeţului Neamţ. Ei vor câştiga doar cu 3% mai mult în acest an faţă de 2010, înregistrând o medie judeţeană de 1.115 lei lunar. Creşteri mai mici se vor mai regăsi, potrivit CNP, şi în Sălaj (3,3%, până la 1.194 de lei lunar) şi în Bistriţa Năsăud (3,9%, până la 1.158 de lei lunar). În restul judeţelor media va fi de 4-6% în plus la salarii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite