Secuii se pregătesc de „luptă“ şi caută husari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea se va desfăşura, la sfârşitul săptămânii, în treisprezece localităţi din jurul municipiului Sfântu Gheorghe. Evenimentul, care se va desfăşura cu ocazia Zilelor Turismului Covăsnean, doreşte readucerea în atenţie o veche tradiţie secuiască.

Acţiunea de recrutare a husarilor este organizată de grupul păstrător de tradiţii ale husarilor - Asociaţia „Csillagorzo", în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna - şi va avea loc în cadrul Zilelor Turismului Covăsnean, organizate de vineri până duminică.

Îmbrăcaţi în costume asemănătoare celor purtate pe vremuri de husari, membrii asociaţiei vor străbate, la sfârşitul acestei săptămâni, treisprezece localităţi din judeţul Covasna pentru a recruta noi membri.

Vor să reînvie tradiţia

Astfel, husarii, în colaborare cu trupe de dans, muzicanţi, vor să reînvie tradiţia, iar evenimentul va constitui un bun prilej pentru covăsneni pentru a admira eleganţa şi buna dispoziţie a husarilor.

Evenimentul „Zilele Turismului Covăsnean" a fost deschis, vineri, la Târgu Secuiesc, cu un târg de produse tradiţionale, care au legătură cu creşterea cailor. Astfel, cei curioşi au posibilitatea să particpe la o prezentare de atelaje, iar pentru micuţi o adevărată atracţie o va reprezenta călăritul poneilor.

Apoi, specialiştii s-au reunit la un simpozion la care specialişti în domeniu vor susţine conferinţe despre rolul atelajului în dezvoltarea turismului şi a economiei, despre rolul calului în agroturism, despre educarea tinerilor pentru păstrarea tradiţiilor ecvestre şi despre turismul ecvestru.

Balul Husarilor

Sâmbătă dimineaţă, va avea loc, la fosta cazarmă din Târgu Secuiesc, ceremonia de deschidere a recrutării husarilor, după care mai mulţi husari vor porni călare, pe un traseu de aproximativ 30 de kilometri, cu opriri la Sânzieni, Poian, Belani, Estelnic, Mereni, Lemnia de Jos şi Breţcu. Ziua se va încheia cu un Bal al Husarilor.

Există două detaşamente

Duminică, prima oprire a husarilor va fi în Mărtănuş, după care se vor deplasa la Ojdula şi, prin Hilib, vor ajunge în Ghelinţa. În Covasna sunt două detaşamente de husari, la Ghidfalău şi Ozun, care, în memoria celui de-al XI-lea Regiment Secuiesc de Grăniceri Husari, organizează acţiuni de revigoare a valorilor lor.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite