Braşov: Se vor putea monta stenturi, la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angiograful unităţii medicale va deveni funcţional la jumătatea acestei luni, iar pacienţii nu vor mai fi trimişi la Târgu-Mureş sau Bucureşti.

Până acum, aparatul a fost doar o piesă de mobilier, deoarece nu exista un specialist în cardiologie intervenţională, care să lucreze cu el. Angiograful a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii cu 27 de miliarde de lei vechi, adică în jur de un million de dolari. A sosit la Braşov în 2008 după o aşteptare de cinci ani.

 „Angiograful va funcţiona din 15 septembrie. Se va semna un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi se vor aduce stenturi. Până acum, nu s-a putut încheia un contract, deoarece nu exista un specialist. Acum am angajat un medic venit de la Târgu-Mureş. Florin Orţan este specializat în cardiologie intervenţională", ne-a declarat Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter, în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor ce urmează a fi investigate.

Intervenţii de fineţe

Pe lângă diagnostic, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere care vascularizează inima.

Pacientul care apelează la angiograf are o alternativă vizavi de intervenţia chirurgicală. Înainte de investigaţie se face o anestezie locală, iar după angiografie este nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore. Tăietura măsoară sub un centimetru şi nu necesită sutură. Aparatul este foarte complex şi poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite