Braşov: Scade numărul de paturi în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Autorităţile locale contrazic Ministerul Sănătăţii
Braşov: Autorităţile locale contrazic Ministerul Sănătăţii

În perioada următoare numărul de paturi din spitalele judeţene va scădea cu un număr cuprins între 187 şi 300. Pe de o parte, autorităţile locale consideră că se poate face o reducere cu 187 de paturi, iar pe de altă parte Ministerul Sănătăţii cere ca diminuarea să fie de 300 de paturi. 

Conducerea Prefecturii a participat astăzi la o şedinţă pe tema reorganizării spitalelor din judeţ, la care au participat directorii acestora, precum şi primarii din localităţile unde funcţionează astfel de instituţii medicale.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov au lucrat în ultima perioadă la un proiect de reorganizare a unităţilor spitaliceşti din judeţ, care a pornit de la o serie de evaluări făcute de fiecare spital în parte, verificate ulterior şi de Ministerul Sănătăţii. În urma acestor evaluări, forul central a propus reducerea celor aproximativ 3.200 de paturi din spitalele din judeţ cu 300, în timp ce autorităţile locale au optat pentru o reducere cu 187 paturi, în ambele situaţii reorganizarea urmând a nu afecta numărul personalului medical.

„Vom transmite un document Ministerului Sănătăţii până la finele acestei săptămâni cu rezultatele discuţiilor de astăzi. Toate datele ce vor fi incluse în acest material vor fi asumate atât de edili, cât şi de DSP şi de Casa de Asigurări de Sănătate Publică. Primarii s-au arătat interesaţi să susţină financiar activitatea în aceste spitale, mai ales că de la 1 iulie unităţile medicale vor fi transferate către administraţiile locale. Este vorba aici de spitalele din Făgăraş, Rupea, Zărneşti, Victoria, Săcele şi Codlea", a declarat prefectul Ion Gonţea.

El a explicat că o situaţie deosebită se înregistrează în cazul unităţilor sanitare din ultimele două localităţi enumerate, în condiţiile în care ministerul a propus transformarea lor în secţii ale Spitalului Judeţean: „Administraţiile locale insistă, însă, să le păstreze şi se arată dispuse să le sprijine financiar. Şi pentru Victoria vom face demersuri, tot la solicitarea edililor, pentru ca unitatea să rămână spital şi nu centru de diagnostic şi tratament, aşa cum apare în proiect".

În cazul spitalelor din municipiul Braşov, propunerea ministerului viza menţinerea finanţării Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la nivel central şi preluarea, ca secţii exterioare, a Spitalului de Boli Infecţioase şi a celui de Pneumoftiziologie. „Specialiştii au arătat, însă, că acest gen de reorganizare nu va aduce economii la buget, aşa că propunerea noastră este ca ele să fie menţinute în forma existentă. Cred că o eficientizare reală a cheltuielilor se va realiza doar dacă se va merge pe modelul centrelor bugetare din învăţământ, astfel încât să existe o structură financiar-contabilă şi administrativă unică care să deservească toate spitalele dintr-o anumită zonă. Vom transmite şi această propunere Ministerului Sănătăţii", a precizat prefectul.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite