Braşov: Saşii din Hălchiu, măcelari renumiţi în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măcelarii din Hălchiu au impus respectul în rândul colegilor de breaslă din Germania, Foto: S.Ştefan
Măcelarii din Hălchiu au impus respectul în rândul colegilor de breaslă din Germania, Foto: S.Ştefan

La ora actuală, măcelarii braşoveni au deschise mai multe puncte de vânzare în Nurnberg, altul în Ungaria, iar afacerea se dezvoltă. Aceştia i-au „obişnuit" pe germani cu parizerul, toba şi slănina afumată.

Salam de vară, parizer, tobă, cârnaţi de casă, slănină afumată, caltaboşi, de toate pot fi cumpărate din „Metzgerei Mooser GmbH". O afacere începută, practic, din nimic, dar care acum merge foarte bine.    

De aproape un sfert de veac, o familie de măcelari braşoveni, originari din comuna Hălchiu, îi „delectează" pe germanii şi românii ce trăiesc în zona Nurnberg cu delicatese pregătite după reţete tradiţionale româneşti.

Primul membru al familiei care a ajuns în Germania a fost Johann Mooser, acum în vârstă de aproape 80 de ani. „În 1984 am fugit din România: recunosc că a trebuit să plătesc bani mulţi pentru a putea ieşi din ţară. Aveam 54 de ani şi nu mă angaja nimeni, aşa că după ce m-am chinuit doi ani, în 1986, mi-am deschis o măcelărie. Cunoşteam meseria foarte bine de acasă, iar cum lucrurile au început să meargă bine, mi-am adus aici restul familiei", ne-a spus Mooser.

Bătrânul ne-a mai spus că decizia părăsirii României a venit după ce fiica sa a fugit din ţară, iar Miliţia a început să-l hărţuiască: „Fiindcă era om gospodar, reuşisem să strâng o sumă mai mare de bani. După ce fata a plecat, autorităţile m-au acuzat că aş fi desfăşurat activităţi iliciet. Săptămânal trebuia să merg la Miliţie şi pe la instanţele judecătoreşti. După o vreme nu am mai rezistat şi am fugit şi eu din ţară".

image

Afacere de success

După înfiinţarea primei măcelării româneşti, afacerea a mers foarte bine. Acum Johann este ajutat de ginerele său, Harald Hubbes şi un nepot care a urmat cursuri în domeniu în Germania.

„Încă de la început germanii şi-au dat seama de calitatea produselor noastre: 80% dintre ele sunt realizate după reţete tradiţionale româneşti. Un pic mai condimentate, cu mai mult usturoi, ca pe la noi...", ne-a spus Harald Hubbes.

Măcelăria braşovenilor este extrem de căutată în tot cursul anului, însă mai ales în perioada Sărbătorilor de Paşti ori Crăciun. Hubbes ne-a spus că „la sfârşitul anului vinde foarte mulţi cârnaţi, parizer şi salam. Vin oameni din toată regiunea să se aprovizioneze de la noi. Mai mult, de ceva vreme a început să meargă foarte bine sistemul de distribuţie prin curieri. Avem acum comenzi şi din Franţa ori Italia".

Fiindcă pun murături după reţetele învăţate acasă, membrii familiei lui Johann Mooser sunt foarte solicitaţi şi de comenzi din acest domeniu. Germanii pun varza la murat tocată, astfel că măcelăria braşovenilor este şi un excelent furnizor de varză pentru sarmale. De asemenea, şi alte murături pot fi cumpărate din măcelărie, precum şi produse româneşti precum apă minerală „Borsec" sau prăjituri „Eugenia".

„Secretul produselor noastre? Palma şi cele cinci degete ce amestecă materia primă“, a declarat măcelarul Johann Mooser.

Loc de întâlnire pentru români

După cum ne-a spus Mariana Alexie, preşedintele Asociaţiei „Romanima" din Nurnberg, măcelăria lui Johann Mooser deţine un spaţiu în care românii din zonă se întâlnesc pentru a-şi stabili acţiunile comune. „Aici ne vedem, mai ales cei din asociaţie. Românii ştiu că, dacă trec pe la măcelăria lui Mooser, pot afla ce acţiuni culturale vor avea loc în perioada următoare sau chiar îşi pot cumpăra bilete. Putem spune că această măcelărie este un punct în care românii se pot cunoaşte sau revedea, iar acest lucru este extrem de important pentru cei care trăiesc departe de ţară", ne-a declarat Mariana Alexie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite