Robert Lazăr face lobby pentru „eco-deplasare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un ciclist pasionat şi încearcă să îi convingă şi pe alţii să renunţe, măcar din când în când, la maşină, în favoarea mersului pe bicicletă.

Robert Lazăr a început să meargă pe bicicletă de la câţiva ani. A devenit un pasionat al „pedalatului", iar mai târziu a devenit unul dintre iniţiatorii mişcării numite „Masa Critică".

În copilărie, am învăţat repede să merg pe bicicletă fără roţi ajutătoare şi m-am bucurat de fiecare zi însorită în care puteam să ies la plimbare. Cursiera primită la începutul liceului m-a apropiat mai mult de acest sport. Am vrut chiar să mă înscriu la un club sportiv, însă mi-am dat seama că ciclismul de relaxare mi se potriveşte mai bine şi că aş putea să îi determin şi pe alţii să adopte un stil sănătos de viaţă", povesteşte tânărul ciclist.

Braşoveanul se află la a şasea bicicletă şi nu ratează nicio zi pentru a face câteva ore de mişcare eco. „Bicicleta este pentru mine un prieten, cu care plec la drum. Această pasiune nu este costisitoare, pentru că nu presupune mai mult decât întreţinerea bicicletei. Beneficiile sale sunt însă nenumărate. Te poţi bucura de mişcare, poţi vedea locuri în care nu poţi ajunge cu maşina, iar senzaţia este inegalabilă", explică Robert Lazăr.

Sute de biciclişti, la „Masa critică"

Braşoveanul, împreună cu câţiva prieteni, au iniţiat, în 2007, acţiunea denumită „Masa Critică". Evenimentul, organizat lunar, a adunat repede sute de biciclişti dispuşi să militeze pentru o modalitate de transport ecologică şi sănătoasă.

Pe atunci, la Braşov nu existau nici măcar piste pentru biciclete, iar noi am pornit cu gândul de a cere autoriţăşilor să amenajeze anumite benzi pentru biciclişti. După câteva luni, tot mai multă lume s-a alăturat acestei acţiuni şi cred că am reuşit să atragem şi atenţia şoferilor", spune Robert Lazăr.

Braşoveanul se declară adeptul implicării societăţii civile în problemele care ne privesc direct şi consoderă că aceasta este modalitatea prin care acţiunile noastre pot avea şi consecinţe.

Orice idee sau acţiune pozitivă a fiecăruia nu poate fi decât benefică. În cazul meu, popularizarea mersului cu bicicleta înseamnă dorinţa de a avea concetăţeni preocupaţi de un stil de viaţă cât mai sănătos, ecologic şi economic. În România, cultul bicicletei nu prea există. La noi, pare să fie mai important să ai o maşină cât mai mare sau o motocicletă cât mai scumpă. Sunt convins, însă, că această mentalitate se va schimba în timp şi că şi românii vor prefera o modalitate de deplasare nepoluantă, economică şi sănătoasă", adaugă Robert Lazăr.

Ce-i place?

„Îmi place când oamenii îşi schimbă atitudinea faţă de natură. Îmi place să cred că Braşovul va deveni, pe lângă cel mai frumos oraş al ţării, şi cel mai curat şi civilizat oraş. Îmi place să văd oameni care râd, oameni fericiţi, liniştiţi şi care, prin atitudinea lor pozitivă, încearcă să depăşească greutăţile de zi de zi".

Ce nu-i place?

„Nu sunt adeptul delăsării, a lipsei de perspectivă. Nu îmi place faptul că mulţi renunţă foarte uşor la ideile lor. Nu îmi place să stau deoparte şi să văd cum lumea ]şi distruge viitorul prin nepăsare şi ignoranţă. Detest minciuna, ipocrizia şi făţărnicia".

Întrebări şi răspunsuri

Cât de importantă este mişcarea pentru tine?

Foarte importantă. Îmi place cam tot ce ţine de sport, mai puţin fotbalul. Îmi plac drumeţiile, muntele, ieşirile cu prietenii, gradinăritul. Toate sunt activităţi care implică mişcare în aer liber. Sedentarismul este o formă de letargie, iar mie îmi place să cred că sunt o persoană activă. Mişcarea ne ţine în formă, la nivel fizic, dar şi psihic.

Ce alte pasiuni ai, pe lângă ciclism?

Acum câţiva ani, am primit cadou un aparat foto digital. A fost prima cameră foto digitală pe care am folosit-o. O luam cu mine în drumeţii, în plimbări şi am descoperit peisaje şi locuri minunate pe care am putut să le descriu prin fotografie. Îmi place să combin pasiunea pentru natură cu aceea pentru bicicletă şi pentru fotografie.

Profil

Născut. 23 septembrie 1988.

Studii. Student la Facultatea de Drept, Universitatea „Transilvania".

Familie. Necăsătorit.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite