VIDEO Minuni turistice în România: Refugiul de la Urlătoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascada de pe Valea Prahovei, cu o înălţime de 15 metri, atrage an de an mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate, care îşi doresc să facă mişcare şi să se lase îmbrăţişaţi de natură. Spectacolul neîntrerupt al apei aflate în cădere e impresionant, iar împrejurimile şi apa care şipoteşte îmbie la relaxare şi delectare

Situată pe versantul estic al Munţilor Bucegi, cascada Urlătoarea oferă o imagine feerică.

Mai citeşte şi:

VIDEO Colţ de rai: Spectacolul naturii pe Cheile Nerei

La 300 de metri mai sus se găsesc încă două cascade, mai mici, Urlătoarea Mare şi Urlătoarea Mică, dar acestea se bucură de mai puţin interes, pentru că traseul este nemenajat. În zonă se ajunge de pe Drumul Naţional 1, de la telecabina Buşteni. Un alt traseu marcat este cel de la Poiana Ţapului, denumit „Drumul Regal" pentru că pe aici obişnuiau să se plimbe călare regele Carol I şi, mai târziu, Regina Maria.

Drumul spre cascadă este marcat cu bulină roşie şi poate fi parcurs în cel mult o jumătate de oră. Presărat cu „scări naturale", formate de rădăcinile copacilor, traseul are câteva hopuri mici, iar cele două podeţe din lemn le dau temerarilor o senzaţie de ameţeală. Turiştii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că în 1995 aici şi-a pierdut viaţa o turistă.

Salvamontiştii spun că podeţele sunt refăcute în fiecare an. „Am venit de la Constanţa ca să ne răcorim la munte. Din păcate, am venit în costumaţie de mare, în şlapi şi pantaloni scurţi, în grabă, neştiind cum e traseul. Oricum, locul e superb. Este liniştit şi mai curat decât ne aşteptam. La traseu mi-a fost greu, pentru că a trebuit să-l duc pe cel mic în braţe, dar a fost bine. Ar fi fost păcat să ajungem prin zonă şi să nu trecem pe aici. Sunt locuri care mă fac să cred că nu sunt în România", spune Alina Bănescu (de 29 de ani).

„Este extraordinar şi chiar mă mir că sunt atât de mulţi turişti interesaţi să vadă acest loc minunat. Noi venim din Târgovişte, ca să ne mai ascundem de caniculă. Traseul este bunicel, iar un pic de mişcare nu face rău nimănui. Am băut apă limpede, ne-am răcorit", spune Valentina Ion (47 de ani).

image

Traseele spre Urlătoarea au şi porţiuni mai dificile

În bârlogul urşilor

Tineri sau vârstnici, turiştii nu dau înapoi pe drumul spre cascada din munţi. Puţini ştiu că Urlătoarea alimentează staţiunea Buşteni cu apă proaspătă. Izvorul e captat şi pentru producerea curentului electric. Peste tot în jurul cascadei sunt panouri care avertizează despre prezenţa urşilor în zonă.

Mariana Liţă parcurge de 15 ani traseul cascadei Urlătoarea pentru a le vinde turiştilor sucuri şi gustări. Fie vară, fie iarnă, femeia învinge frica de pericole, nevoită să facă rost de bani pentru a supravieţui. De multe ori a dat nas în nas cu urşii, dar spune că nu are ce face, Urlătoarea e a doua ei casă. „Caut să nu stau până târziu aici, ca să nu vină ursul. Am dat peste urs de multe ori pe traseu, m-am speriat, mi-am lăsat marfa în drum şi am fugit înapoi. După patru ore, au venit salvamontiştii şi totul era neatins. Odată a venit ursul cu puiul chiar aici, lângă cascadă. I-am aruncat ceva de mâncare, ca să apuc să fug", povesteşte tanti Mariana.

Femeia a văzut toate accidentele petrecute la cascadă. Turiştii echipaţi necorespunzător, de cele mai multe ori încălţaţi în şlapi de plajă, au suferit accidente la Urlătoarea. „Anul trecut a căzut un băiat care a urcat pe stâncă să facă fotografii. Acum patru ani, de Sfântul Ioan, am scos un tânăr din braţele cascadei. L-am schimbat şi l-am aşezat lângă foc, până au venit salvamontiştii. A venit şi mi-a mulţumit după câţiva ani, când se pregătea de nuntă", îşi aminteşte femeia.

Lângă cascadă, Mariana Liţă a amenajat un foişor din lemn, cu băncuţe, pentru ca turiştii să se odihnească în voie. Nu e prima dată când face asta. Vechiul foişor a fost ars de nişte turişti care au ales să-şi petreacă un Revelion la Cascada Urlătoarea. Periodic, Mariana strânge şi gunoaiele lăsate în urmă de turişti şi le trasportă până la Buşteni.

Cursuri de supravieţuire

ACCES. Urlătoarea se află la Poalele Jepilor, deasupra Poienii Ţapului. La cascadă se ajunge cel mai uşor din Buşteni, pe un traseu de o oră şi jumătate, considerat cel mai uşor din Munţii Bucegi.

AGREMENT. Salvamontiştii susţin, la cerere, cursuri de alpinism primar şi predau tehnici de supravieţuire. Turiştii se pot distra, sub supravegherea acestora, şi cu tirolienele montate pe traseul montan.

CAZARE. Cascada Urlătoarea face parte din Parcul Natural al Munţilor Bucegi, iar camparea este interzisă în zonă. Vă puteţi caza la cabanele Piatra Arsă, Omu şi Babele sau în baza de salvare montană, unde sunt disponibile 12 locuri. Preţurile variază între 30 şi 100 lei pe noapte, de persoană. Cei care nu doresc să înnopteze pe munte pot rămâne la pensiunile şi hotelurile din Buşteni, unde o cameră dublă costă între 15 şi 60 de euro pe noapte.

INFORMAŢII. Informaţii suplimentare despre traseu şi despre întreaga zonă găsiţi pe site-urile http://www.orasul-busteni.ro/ şi http://www.vandi.ro/poiana_tapului/traseu_3.php.

image

Salvamontiştii le recomandă turiştilor să se echipeze corespunzător

Locul preferat al Reginei Maria

Drumul care porneşte din Poiana Ţapului şi se sfârşeşte la Urlătoarea Mică a fost realizat de Regele Carol I şi leagă Castelul Peleş de Cascada Urlătoarea. Se spune că Regina Maria poposea, în plimbările ei călare, la 300 de metri mai sus, pentru a se odihni pe „Fotoliul Reginei", aşa cum a fost numită o piatră în formă de scaun domnesc. „De 20 de ani vin să vizitez cascada. De cele mai multe ori am folosit «Drumul Regelui», dinspre Poiana Ţapului, care este foarte bun.

La 300 de metri de cascadă este o poieniţă foarte frumoasă, dar drumul e neamenajat", spune pensionarul Gheorghe Ioan, în vârstă de 55 de ani. Puţini turişti cunosc această poveste. Cei mai în vârstă îşi amintesc de poieniţa de deasupra cascadei, denumită „Poiana Reginei Maria". „Am decis să nu mai marcăm acel drum, pentru că de-a lungul timpului turiştii au lăsat multe stricăciuni în urma lor şi ne dorim să conservăm acest monument, «Banca Reginei Maria». Ajung acolo doar cunoscătorii muntelui şi noi. Deocamdată, nicio instituţie nu s-a arătat interesată de conservarea monumentului", spune Laurenţiu Paraschiv, salvamontist în Buşteni..

Avertisment pentru turişti: atenţie la urşi!

Deşi salvamontiştii îi avertizează constant pe cei care se aventurează pe munte, aceştia par să le ignore sfaturile şi pleacă pe trasee echipaţi necorespunzător, cu încălţări de plajă. Traseul este simplu, dar cunoscătorii muntelui recomandă folosirea echipamentului adecvat, format din bocanci şi pelerină de ploaie.

„Turiştii trebuie să fie atenţi, pentru că au de trecut podeţe şi sunt pietre alunecoase, din cauza umidităţii crescute din zonă. Ploile torenţiale fac traseul mai greu de parcurs. Nu de puţine ori am fost chemaţi să intervenim acolo pe o ploaie puternică. Totodată, îi sfătuim pe turişti să nu meargă neînsoţiţi în zonă, pentru că ursul trece frecvent pe acolo", avertizează salvamontistul Laurenţiu Paraschiv.

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite