Braşov: Razie de amploare în Piaţa Astra! Niciun comerciant nu a scăpat de controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, reprezentaţi de la Direcţia Sanitară Veterinară, Garda Financiară şi Direcţia de Sănătate Publică au desfăşurat, în această dimineaţă, o amplă acţiune de control în Piaţa Astra. Cei vizaţi au fost comercianţii de fructe, de brânză şi câteva magazine care vindeau carne.

Produse aflate la comercializare fără documente de proveninţă, brânzeturi scoase la vânzare fără buletine de analize şi fructe „româneşti“ aduse din străinătate, acestea sunt doar câteva dintre neregurile depistate în urma raziei de astăzi.

Un caz special au fost „pepenii roşii de România“. Potrivit unei comerciante, care locuieşte într-un sat din Buzău, pepenii s-au copt deja. Femeia avea documente care arătau că ar fi cules, acum câteva zile, 12 tone de pepeni de pe propria plantaţie. „O parte dintre pepeni s-au copt la mine, iar o altă parte am luat-o de la piaţa noastră din Buzău“, a încercat să explice Cornelia Dumitru.

image

Pe de altă parte, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov spune că a verificat dacă este posibil ca aceşti pepeni să se fi copt deja. „Am vorbit la telefon cu omologul meu şi nici vorbă de pepeni copţi la Buzău, deşi primarul din localitate a emis un certificat prin care atestă că femeia şi-a culeg recolta“, a spus Ionuţ Spătaru.

Alt comerciant, aceleaşi probleme. La nicii câţiva paşi de pepenii de Buzău, erau scoşi la vânzare zeci de pepeni frumoşi din, bineînţeles, Ialomiţa. De fapt, zemoasele fructe erau aduse din Grecia. La fel s-a întâmplat şi cu vişinele din Ungaria, care chipurile erau din România.

image

„Originea fructelor este foarte importantă. Ţara şi oraşul de proveninieţă trebuie menţionate pe documente. Oamenii trebuie să şite ce achiziţionează, să fie bine informaţi despre produsele pe care le vor consuma“, a declarat Spătaru. Cei care au „omis“ să treacă pe etichete locul din care provin fructele sau au preferat să le completeze cu date false riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei.

Şi la raionul de brânzeturi s-au găsit producători care comercializau telemea, urdă sau caş fără buletine de analize. Din păcate, cei de la administraţia pieţei nu au cum să-i tragă la răspundere pe „comercianţii cu probleme“.

image

„Administratorii pieţelor îi pot sfătui pe comercianţi ce pot face şi ce nu, însă nu îi pot sancţiona în vreun fel. Ei au doar datoria să le asigure anumite condiţii pentru exercitarea activităţilor comerciale. Răspunderea revine perfoanelor fizice autorizate şi reprezentanţilor societăţilor comerciale“, a declarat Ionuţ Spătaru.

Controalele în pieţe vor continua şi în zilele următoare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite