Radu Gavrilă, campion la toacă, marimbă şi tobe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu ia lecţii de marimbă şi pian
Radu ia lecţii de marimbă şi pian

La numai 12 ani, Radu a participat la numeroase concursuri de interpretare, unde a reuşit să obţină premiul I. Elevul ia lecţii de marimbă şi pian şi adoră muzica.

De când era de-o şchioapă, Radu le-a demonstrat părinţilor săi că este talentat şi receptiv la suntele minunate ale muzicii. Astfel, toţi cei din jurul lui au observat că micuţul are ureche muzicală, fapt întărit şi de demonstraţiile de dans făcute prin sufragerie.

Când eram mic fraţii mei îmi puneau căştile în urechi şi aşa mă opreau din plâns. Mi s-a spus că ascultam  muzică şi mă linişteam. Asta a contat foarte mult pentru mine", mărturiseşte băiatul.

Încă din clasa I, Radu a luat lecţii în particular de chitară, iar în clasa a V-a a decis să se înscrie la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea" Braşov unde studiază tehnica percuţiei.

 Cântă la cinci instrumente

În primii patru ani de gimnaziu, Radu a fost campion la toacă şi a obţinut şi cel dintâi premiu la interpretare.

Am participat la Festivalul Internaţional de Toacă care s-a ţinut la Victoria, unde am câştigat premiul I", îşi aminteşte micuţul artist.

În clasa a V-a, după numai trei luni de pregătire, Radu a participat la ediţia zonală a Concursului de Interpretare al Liceelor de Muzică, care a avut loc la Sibiu, de unde s-a întors cu premiul II la marimbă şi tobă. Tot în clasa a V a Radu a câştigat premiul I la Concursul „Aulodia". 

Talentul său a devenit tot mai recuoscut şi a reuşit să obţină încă un premiu întâi la un concurs de interpretare. Micul artist spune că distincţiile l-au ambiţionat şi l-au făcut să îşi dorească şi mai mult.

image

Pe lângă marimbă (un tip de ţambal, n.r.), toacă şi tobă, băiatul ştie să cânte şi la acordeon. Ia şi lecţii de pian, iar pe viitor îşi doreşte să poată cânta şi la fagot. În plus, pe lângă performanţele deosebite pe care le are la muzică, Radu se numără printre cei mai buni elevi la învăţătură.

Repetiţiile, cheia succesului

Radu este conştient că rezultatele nu pot veni decât după multă muncă. „Am acasă o xilomarimbă la care exersez mereu. Cânt, apoi învăţ pentru şcoală, apoi iarăşi cânt pentru că vreau să fiu cel mai bun", spune elevul.

Micuţul muzician  adoră să fie în lumina reflectoarelor. „La sfârşitul recitalurilor este minunat să fi aplaudat şi să simţi că lumea te admiră pentru efortul depus şi pentru muzica pe care le-ai oferit-o", spune Radu.

Băiatul îşi doreşte să urmeze studiile Facultăţii de Muzică, pentru a aprofunda marimba, instrumentul de percuţie care îi este cel mai drag.

Întrebări şi răspunsuri

Care este modelul tău în muzică?

Îmi place foarte mult Colin Currie. Acesta cântă foarte frumos la marimbă şi tobe, ca şi mine. Îmi doresc foarte mult să ajung şi eu la aceleaşi performanţe, poate chiar să-l depăşesc.

Care a fost cel mai dificil concurs la care ai participat?

Cel mai greu mi s-a părut la prima olimpiadă de muzică la care am participat, adică după numai trei luni de pregătire la marimbă. Aveam foarte mari emoţii pentru că vroiam să iasă totul bine şi nu ştiam cât de pregătiţi vor fi ceilalţi copii. Îmi doream foarte mult să demonstrez că sunt cel mai bun.

 Ce-i place

„Îmi plac limbile străine, adică engleza şi greaca, să mă joc fotbal cu fratele meu, să joc darts şi să mă joc cu câinele meu „Hioni". În plus, îmi place să dansez pe muzică grecească, lucru pe care îl fac de când aveam cinci ani".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac deloc paianjenii. Mi-e frică de ei pentru că mi se par urâţi. Nu-mi place să fiu pe locul II. Vreau să arăt mereu că eu sunt cel mai bun".

 Profil:

Data şi locul naşterii: 23 ianuarie 1998, Braşov

Familie: părinţi, un frate şi trei surori

Studii: Clasa a VI-a, Liceul de Muzică „Tudor Ciortea" Braşov

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite