Profesoară de nota 10 fără şanse la o catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a obţinut nota 9,80 la examenul de titularizare, va putea obţine un post doar prin detaşare. A lăsat meseria de ghid turistic în ţări exotice pentru a fi profesoară. Mirela Oltei crede că dacă faci ceva cu pasiune, nimic nu este imposibil.

Nu este prima dată când Mirela Oltei reuşeşte să obţină cea mai mare notă din judeţ la titularizare. Anul trecut, profesoara a concurat pentru singura catedră de geografie din judeţ, de la Rupea, dar a fost nevoită să refuze din cauza navetei. Profesoara a perseverat în a participa din nou la titularizare, chiar dacă nu există niciun post de geografie titularizabil în judeţ, dar, cu media 9,80, cât a obţinut, va avea un post prin detaşare.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu expediţia Mirelei în Egipt!

„Aşa cum am procedat şi anul trecut, voi participa la concursul de detaşare, iar cu media pe care am obţinut-o voi avea şanse mai mari faţă de candidaţii cu punctaj mai mare la dosar. Nu voi renunţa să particip la examenul de titularizare, dacă el se va mai organiza, până nu am să obţin o catedră în Braşov", mărturiseşte profesoara.

Olimipică la geografie

Mirela Oltei a absolvit Liceul Teoretic „Mihai Viteazul" din Sfântul Gheorghe, secţia Pedagogic şi spune că de când se ştie s-a visat profesor. „Consider că am înclinaţie spre această profesie , dar există un mentor în spatele acestui succes. Profesorul meu de geografie din liceu, domnul Ioan Răduţ mi-a insuflat dragostea pentru această materie", spune Mirela Oltei.

În clasa a treisprezecea de liceu, Mirela a obţinut locul întâi la Olimpiada Naţională de Geografie. Acest premiu a propulsat-o direct pe unul dintre locurile bugetate ale Facultăţii de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj Napoca. În perioada masteratului, tânăra a făcut naveta la o distanţă de 80 de kilometri de Cluj pentru a preda.

„A fost o perioadă frumoasă, dar după ce mi-am dat definitivatul am avut şansa să lucrez ca ghid turistic în Egipt. Aveam un salariu de 500 de dolari pe lună. Pentru mine era mult, dar în comparaţie cu alţi ghizi, era puţin. A fost o experienţă minunată. Am avut ocazia să cunosc poporul egitean, care m-a impresionat", mai spune profesoara.

Nu a putut să „mintă"

Experienţa în Egipt a însemnat mult pentru Mirela, dar nu era ceea ce îşi dorea. „Viaţă personală nu prea poţi avea, decât dacă te legi de cineva din ţara respectivă. Am învăţat puţină arabă, dar nu mi-aş fi imaginat că pot să rămân acolo. Nu este o meserie de viitor să fii mereu cu geamantanul în spate", a explicat profesoara. Chiar dacă în Egipt câştiga mult mai mult decât din meseria de profesor, pentru Mirela este mult mai important să facă ceea ce-i place.

Acum s-a stabilit la Braşov şi a predat la Colegiul Naţional „dr. Ioan Meşotă", Şcoala generală nr. 27 şi Şcoala Generală nr. 4.

„Sunt genul de persoană care mizează pe mulţumirea sufletească. Când ai un asemenea ţel, cred că lucrurile se aşează în favoarea ta. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să lucrez în două domenii diferite, dar nu ştiu dacă m-aş mai intoarce în turism. Am vrut să mă îndrept spre acest domeniu, dar am simţit că nu ştiu să mint şi că este frustrant", crede Mirela Oltei.

Despre sistemul de învăţământ Mirela Oltei spune că nu este chiar ceea ce îşi doreşte, dar că speră că o să vină timpuri mai bune. „Programa este foarte încărcată şi mi-ar plăcea să se mizeze mai mult pe acele informaţii care să-şi găsească aplicabilitatea în viaţă. Profesorii trebuie să «alerge» prin manulale pentru a preda toată materia o singură oră pe săptămână", a încehiat profesora.

Principii de viaţă

Părinţii Mirelei sunt foarte mândri de performanţele fiicei lor. Tatăl profesoarei a lucrat în armată, iar mama la o fabrică de confecţii. Lecţiile esenţiale pe care le-a deprins tânăra profesoară în familie sunt cele pe care le poartă mereu în suflet. „Părinţii m-au învăţat cât de importantă este modestia, seriozitatea în tot ceea ce faci. Cred că este esenţial ca fiecare să-şi facă datoria în primul rând la nivelul conştiinţei şi abia apoi pentru că trebuie sau pentru că e urmărit. Nu cred că trebuie să te baţi în piept cu ceea ce faci", este de părere profesoara.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite