Braşov: Prima Casă, praf în ochii tinerilor fără locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La "Prima casă 1", BCR a acordat cele mai multe credite
La "Prima casă 1", BCR a acordat cele mai multe credite

Birocraţia proiectului şi condiţiile ascunse ale băncilor au făcut din programul „Prima Casă" o loterie a creditelor. La Braşov, doar 360 de persoane au primit garanţia statului, după luni întregi de tergiversări.

Dintre cele peste 10.000 de credite acordate prin programul „Prima Casă", doar 360 au ajuns în judeţul Braşov. Solicitările au curs cu miile, însă refuzurile băncilor şi întârzierile cu lunile au decimat numărul aplicaţiilor. Numai 400 de dosare din judeţ au fost trimise la Fondul Naţional de Garantare, spre aprobare.

Din datele puse la dispoziţie de reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare reiese că valoarea creditelor solicitate de braşoveni nu este foarte mare. Majoritatea braşovenilor au dorit să cumpere locuinţe cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 45.000 de euro. „Din statisticele disponibile reiese faptul că peste 400 de solicitări de garantare provin din judeţul Braşov, în valoare de aproximativ 16,7 milioane de euro. 90 la sută dintre acestea au fost aprobate. Vom analiza în continuare şi alte dosare depuse în 2009, pentru care nu s-a dat o soluţie, până la 1 ianuarie 2010", afirmă Irina Constantinescu, director executiv din cadrul Fondului Naţional de Garantare.

Prima casă, doar pentru „bogaţi"

Teoretic, băncile au pretins clienţilor venituri nete lunare de minim 700 de lei de persoană. În practică, la acordarea creditului, au fost preferaţi cei cu salarii de peste 2500 de lei net, ale căror venituri provin integral din contractual individual de muncă.

Anunţat la începutul lunii iunie, programul „Prima Casă" a atras mii de tineri braşoveni, aflaţi în căutarea unei locuinţe. Mulţi dintre cei care aveau deja dosare întocmite la bănci, pentru obţinerea unui credit imobiliar, au decis să se înscrie în program. Andrei Grigore, unul dintre braşovenii interesaţi de acest proiect povesteşte că „a doua zi după ce am auzit de program, am cerut băncii să-mi înscrie dosarul acolo. Am găsit imediat un apartament cu două camera şi am adus la bancă toată documentaţia necesară. Dosarul a fost transferat, însă reprezentanţii băncii spuneau că aşteaptă normele de aplicare şi că încă nu au decis condiţiile în funcţie de care vor lua parte la program".

Braşoveanul mărturiseşte că abia după o lună şi jumătate, reprezentanţii băncii au ştiut ce drum trebuie să urmeze dosarele din program. Tânărul încheiase însă un precontract şi plătise deja vânzătorului un avans de 2000 de euro, fără să ştie dacă cererea sa va fi acceptată sau nu.

Au mai urmat două luni de aşteptare, timp în care Andrei Grigore a irosit timp şi bani pentru a îndeplini paşii impuşi de bancă şi de Fondul Naţional de Garantare. Spre finalul procedurilor, braşoveanul povesteşte că nu mai reuşea să afle nici măcar unde se află dosarul său. Nici reprezentanţii fondului, nici cei ai băncii nu îi comunicau decât răspunsuri evazive. Pentru că termenul de încheiere a tranzacţiei din precontract a expirat, vânzătorul s-a retras, iar tânărul înscris în program a pierdut banii daţi ca avans.

Dosare, trecute prin furcile caudine

Braşovenii care au obţinut credit în 2009, în cadrul programului Prima Casă, au fost nevoiţi să parcurgă un întreg lanţ „birocratic".  După ce au găsit locuinţa dorită, cumpărătorii au mers la bancă cu adeverinţele de venit şi cu actele de proprietate ale imobilului, pentru a se înscrie în program. Ca la orice alt credit imobiliar, banca evaluează apoi locuinţa şi fixează suma acordată, în funcţie de valoarea estimată a casei, dar şi în funcţie de veniturile realizate de cumpărător. Aprobarea creditului nu se face ad-hoc, ci după o analiză amanunţită a dosarului.

Abia după această etapă, care nu este una simplă sau scurtă, pentru clienţii băncilor a început adevărata aşteptare. Dosarul este trimis către Fondul Naţional de Garantare, care, conform legii, trebuie să aprobe sau să respingă acordarea garanţiei, în cel mult 5 zile. În realitate, banca şi, implicit, clientul au primit răspunsul mult mai târziu.

Urmează semnarea contractului de creditare, nu inainte ca aplicantul să constitue depozitul colateral şi să plătească comisionul de gestiune al acestuia. Semnarea contractului de credit şi autentificarea contractului de garantare se fac în faţa notarului, în cinci exemplare. Apoi, contractul de garantare se mai plimbă o dată între fond şi client, iar, în cele din urmă, se face înscrierea ipotecii în favoarea statului. Doar după ce toate procedurile au fost îndeplinite, cumpărătorul primeşte banii şi poate achita locuinţa.

Acordarea creditului a durat, de cele mai multe ori, şi trei luni de zile. Cele mai mari probleme au apărut din cauza acestor întârzieri necalculate, cu efect direct asupra precontractelor semnate între vânzător şi cumpărător, care a inclus şi plata unui avans. Mai mulţi cumpărători au riscat să piardă miile de euro date ca avans, din cauza procedurilor greoaie. Alţii au renunţat înainte de a primi un răspuns şi şi-au retras dosarul de la bancă. „După trei luni tot nu aveam un răspuns. Nici nu mai ştiu câţi bani am cheltuit în tot acest timp. M-am prezentat de trei ori la notar numai ca să semnez o altă declaraţie pe propria răspundere, pentru că formularele se schimbau de la o lună la alta. La un moment dat, nu am mai avut energie şi nervi şi am renunţat înainte să aflu dacă primesc sau nu creditul. Cred că Prima Casă a fost un program făcut cu un alt scop decât ca o famile de tineri să poată cumpăra o locuinţă", a declarat Maria Grigore, o altă braşoveancă care a aspirat la credit.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite