Poliţiştii, băncile şi euroii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhivă
foto: arhivă

Poliţiiştii s-au hotărât să îşi renegocieze contractele cu băncile. Decizia a fost luată în urma protestului de acum două săptămâni. Şi angajaţii din Sănătate şi Învăţământ au protestat, dar nimeni nu i-a trimis la bancă să-şi renegocieze contractele cu băncile.

Şeful IPJ Braşov, comisarul şef Florea Oprea, s-a întâlnit deja cu reprezentanţii băncilor „Noi am demarat această activitate de circa două luni, cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor şi al sindicatelor şi am iniţiat discuţii cu reprezentanţi din mediul bancar. Am ales ofertele cele mai atractive. Acestea nu au fost făcute special pentru poliţişti, ci ele se adresează tuturor clienţilor băncii. Am prezentat ofertele fiecărui poliţist, urmând ca el să o aleagă pe cea mai convenabilă în contextul situaţiei economice actuale", a spus comisarul şef Florea Oprea.   

Şi profesorii îşi pot reeşalona creditele

Băncile şi-au prezentat ofertele şi angajaţilor din Învăţământ, dar nu la iniţiativa cadrelor didactice sau a Ministerului Educaţiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul poliţiştilor.

De două săptămâni, au fost mai multe instituţii bancare care au venit la inspectorat şi au obţinut acordul de a merge şi prin şcoli pentru a prezenta profesorilor ofertele lor de reeşalonare sau de refinanţare a creditelor. Nu a existat o iniţiativă a noastră în acest sens", a spus Dorel Agache, inspector general al ISJ Braşov.

Sindicaliştii spun că nu ştiu nimic. „Nu am primit nicio solicitare în acest sens. Dacă ar exista astfel de solicitări, ne-am implica, însă ar trebui să facem acest lucru împreună cu inspectoratul sau cu ministerul. Altfel nu avem autoritatea de a discuta cu banca un contract individual", a spus Ligia Mara, vicepreşedinta FSLI.

Angajaţii din Sănătate nu au bani de rate

Şi angajaţii din Sănătate vor să aplice modelul poliţiştilor. „Este o soluţie, mai ales că salariile angajaţilor din sănătate au fost reduse şi nu mai au cu ce să-şi plătească ratele. La nivelul instituţiei noastre nu s-a luat o astfel de decizie, dar iau în calcul această posibilitate", a spus Alexandru Bălescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Sindicaliştii nu sunt de acord cu demersul poliţiştilor. „Nu mi se pare normal şi logic ca reprezentanţii unor organizaţii sindicale să se implice între bancă şi titularii creditelor. Realitatea este că oamenii nu îşi vor putea achita ratele la credite nici acum, nici în viitorul apropiat", a declarat Paul Negoescu, liderul sindicatului Sanitas Braşov.

Diseară, la raport!

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul Petre Tobă şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, au dispus, zilele trecute, ca şefii inspectoratelor judeţene de poliţie să facă demersuri urgente care să vină în sprijinul poliţiştilor ce au contractat împrumuturi bancare.

Concret, li s-a transmis să îşi stabilească întâlniri cu bancherii şi să găsească oferte convenabile pentru ca poliţiştii să-şi poată achita creditele la bancă. Rezultatele negocierilor dintre şefii IPJ-urilor şi reprezentanţii băncilor trebuie transmise la IGPR până diseară.

Declaraţii:

Au fost mai multe instituţii bancare care şi-au prezentat ofertele în şcoli“ Dorel Agache, şeful

agache

ISJ Braşov

Nu avem autoritatea de a discuta cu banca un contract individual“.

ligia mara

Ligia Mara,

vicepreşedinta FSLI

O să încerc să găsesc cele mai bune oferte pentru angajaţăii care au credite“,

balescu

Alexandru Bălescu,

directorul DSP

Oamenii nu îşi vor putea achita ratele nici acum, nici în viitorul apropiat“. Paul Negoescu,

negoescu

Lider Sanitas

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite