Plăcinte şi tradiţii maramureşene, surprizele Târgului Slow Food din Piaţa Sfatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend puteţi să vă face aprovizionările de la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Slow Food, din Piaţa Sfatului. Surprizele acestei ediţii sunt tradiţiile maramureşene.

Pe parcursul celor două zile ale târgului, grupul folcloric „Junii Cosăului" din Călineşti, îmbrăcaţi în costume populare, vor întreţine atmosfera prin interpretarea unor obiceiuri precum „Semănatul" şi „Nunta Maramureşeana", cu dansuri specifice zonei şi cu strigături. Cea mai mare surpriză va avea loc duminică, când Rodica Ţiplea din Ocna Şugatag va face o demonstraţie de preparat plăcinte maramureşene aburinde, cu brânză şi mărar.

„Secretul gustului special al plăcintelor maramureşene este dragostea cu care sunt pregătite de către femeile locului. Tradiţionalitatea plăcintei maramureşene sau a plăcintei creţe, cum mai este ea cunoscută, este dată de modul simplu şi rapid în care este preparată.  este nevoie de multă măiestrie pentru a întinde aluatul în foaie subtire!" a declarat maramureşeanca.

Devenit deja o tradiţie Târgul Slow Food cuprinde o ofertă variată. Astfel că, în afara produselor tradiţionale româneşti, veţi avea ocazia să cumpăraţi şi bunătăţi italieneşti, franţuzeşti şi ungureşti. La ediţia Slow Food din acest weekend vor participa 35 de producători din toată ţara, cinci dintre ei fiind din zona Maramureşului.

Reţeta de plăcintă maramureşeană:

Aluat: 1 kg făină, drojdie 25 g, lapte cald pentru frământat, puţină sare.

Umplutura: brânză de oaie sau caş proaspăt, mărar verde, cozi de ceapă.

Se face maiaua, apoi se framanta aluatul din faina, lapte si sare. Aluatul se lasă apoi 30 de minute la dospit (crescut). Brânza framântată se sărează dupa gust şi se amestecă cu mărar tocat şi cozi de ceapă tăiate marunt. Se ia o lingură din aluat şi se intinde o foaie foarte subtire. Pe acesta se pune o lingura generoasă din umplutura de brânză, apoi se începe împăturirea după mână, în asa fel încât să nu fie două încreţituri una peste alta. Plăcinta se prăjeste in putin ulei incins, până devine aurie pe fiecare parte. Se serveşte cu „groştior" (smântână culeasă proaspată de pe lapte) dupa cum spun maramureşencele.

Târgul Slow Food poate fi vizitat sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi16.00.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite