Piese de muzeu la Spălătoria Maternităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul folosit pentru călcarea cearşafurilor are o vechime de 80 de ani
Aparatul folosit pentru călcarea cearşafurilor are o vechime de 80 de ani

Cearşafurile se calcă cu un aparat vechi de 80 de ani, iar apa dă pe afară din maşinile de spălat. Conducerea Maternităţii vrea să externalizeze spălătoria, costurile fiind mai mici decât o modernizare care ar costa peste 100.000 de euro.

Conducerea Maternităţii Braşov a recunoscut printr-un raport adresat Consiliul Judeţean şi Direcţiei de Sănătate Publică că spălătoria din unitate oferă condiţii igienico-sanitare minime.  

Potrivit şefului serviciului administrativ-aprovizionare de la Maternitate, Gheorghe Muntean problemele la spălătorie au apărut demult. „Maşinile de spălat şi instalaţia din spălătorie sunt vechi şi se defectează des.

Anul trecut, în noiembrie s-a defectat un bazin, fapt care ne-a împiedicat să mai spălăm rufele în unitate. Abia luna aceasta am reuşit să-l reparăm şi deocamdată reuşim să spălăm rufele în cadrul unităţii", a declarat bărbatul. 

 Cearşafuri uscate pe sârme

În spălătoria Maternităţii există doar trei maşini de spălat şi două uscătoare.  Din păcate aceste ultime aparate nu usucă prea bine şi majoritatea cearşafurilor sunt atârnate pe sârme, într-o mini uscătorie.

În plus, medicii de la Maternitate recunosc că spaţiul în care se află Spălătoria nu este conform normelor europene şi există mari probleme în ceea ce priveşte ventilaţia.  Inspectorii sanitari au dat totuşi Maternităţii un aviz de funcţionare valabil până în luna mai.  

Calandru cu manivelă

După spălare şi uscare, rufele sunt călcate cu ajutorul unui calandru (n.r. aparat care calcă cearşafurile), vechi de 80 de ani.

„Halatele medicilor şi ale asistentelor le călcăm cu mâna, iar la cearşafuri folosim calandrul. Mă chinui puţin ca să calc ceaşafurile. La început îmi era greu să învârt manivela pentru a roti cearşaful", a spus Maria Dragoş.

Mămicile care tocmai au născut la Maternitatea din Braşov s-au declarat totuşi mulţumite de rufele primite pe perioada spitalizării. „Cearşafurile şi halatele au fost curate. Chiar se schimbau mereu şi miroseau destul de bine", a spus Claudia Darabă.

Şi Ramona Sima a fost mulţumită. „Mi s-au părut curate cearşafurile şi halatele. Nu am nimic să reproşez în ceea ce priveşte curăţenia. Chiar sunt mulţumită", a spus femeia.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite