Braşov: Piaţa românească, ocolită de cartoful modificat genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea cartofilor cultivaţi la noi sunt de provenienţă străină. Foto: Stelian Grăjdan
Majoritatea cartofilor cultivaţi la noi sunt de provenienţă străină. Foto: Stelian Grăjdan

Un nou tip de cartof, modificat genetic, admis în Uniunea Europeană, este privit cu reticenţă la noi. Cartoful Amflora, autorizat în UE cu scop strict industrial, ar putea fi cultivat în România, însă extragerea amidonului ar fi imposibilă.

Organismul modificat genetic ar putea să pătrundă în orice ţară a Uniunii Europene, ca să fie folosit în scop industrial. Planta are un conţinut ridicat de amidon, substanţă folosită în cosmetică şi ambalaje ecologice.

Specialiştii braşoveni sunt de părere că, dacă Amflora s-ar cultiva la noi, beneficiul ar fi zero. În timp ce străinii se axează pe mutaţii genetice, menite să crească randamentul plantei, cercetătorii români mizează pe calităţile soiurilor autohtone de cartofi, cultivate tot mai puţin.

„La noi se cultivă peste 100 de soiuri de cartofi. Doar şase sau şapte soiuri dintre acestea sunt autohtone şi au calităţi deosebite. Institutul vinde cartofi al căror preţ porneşte de la 40-50 de bani, plus TVA, pe kilogram, şi ajunge la 70 de bani, plus TVA, pentru cartofii ecologici. Din păcate, cererea pentru cartofii ecologici nu este foarte mare. Ar trebui să promovăm, în primul rând, acest tip de produse, până să ajungem la liniile de procesare a organismelor modificate genetic", a spus Sorin Chiru, directorul Institutului Cartofului din Braşov.

Costuri mai mici

Producătorii braşoveni doresc să reducă pe cât posibil costurile de cultivare şi consideră că organismele modificate genetic sunt special concepute pentru acest lucru.

„Se caută posibilitatea de a se produce cât mai mult, la preţuri mici. Modificările genetice sunt folosite în acest scop. Ar fi benefic să cultivăm astfel de cartofi, chiar dacă, pentru procesare, s-ar pune problema exportului. Statele care produc astfel de organisme modificate genetic o fac de ani buni, în urma unor studii aprofundate", a spus Ion Benea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cartofului din România.

Anul trecut, 240.000 de hectare au fost folosite în  ţară doar pentru cultivarea cartofilor. Numai în judeţul Braşov s-au recoltat peste 390.000 de tone de cartofi.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite