Braşov: Petru Groza, „Fotograf de scenă rock“ (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AC/DC, Rolling Stones, Metallica şi Rammstein sunt câteva dintre cele aproximativ 200 de concerte rock din ţară şi străinătate la care a fost fotograf.

Prin „operele" sale, fotograful braşovean oferă o incursiune în lumea concertelor celor mai celebre trupe rock din lume. Instantaneele deosebite surprinse în timpul concertelor, în cei patru ani de când este fotograf de scenă, sunt păstrate de Petru cu sfinţenie. Cele mai importante imagini le-a postat pe internet, iar o altă parte dintre ele le-a expus la Galeria Hora şi la Tech House.

image

Viaţa lui Petru a devenit mult mai interesantă din anul 2006, de când tânărul şi-a descoperit pasiunea pentru fotografia de scenă. „Nu-mi place să fotografiez peisaje sau altceva, iar în concedii uit de aparatul foto. Fotografia de scenă mă defineşte. Probabil, atmosfera din spectacole mă îndeamnă să fac poze bune. Am ales o nişă şi pe asta am să merg. Nu voi realiza altfel de fotografii vreodată", mărturiseşte fotograful.

Deftones, primul concert

  Primul concert la care a avut posibilitatea să facă fotografii artiştilor de pe scenă a fost cel din iunie 2006, de la Bucureşti. „Din pasiunea pentru muzica rock am ajuns atunci să-i fotografiez pe cei de la Deftones. Pe atunci aveam un aparat analogic împrumutat, cu care făceam doar 30 de fotografii, dintre care doar 15 îmi ieşeau mai bune", îşi aminteşte Petru.

image

Pentru a asculta melodiile trupelor preferate şi pentru a reuşi să redea în imagini atmosfera din concerte, Petru nu ratează niciun eveniment rock. Până acum, tânărul a fost la concertele trupelor Placebo, Prodigi şi Radio Head susţinute în Ungaria, Rammstein din Cehia sau Metallica din Viena.

„Cele mai explozive concerte sunt cele oferite de Rammstein şi Metallica. Poze interesante ies la cei cu părul lung, însă sunt greu de făcut pentru că se mişcă foarte repede, iar lumina de scenă se tot schimbă. Ca fotograf de scenă trebuie să ai o dexteritate fantastică şi să anticipezi mişcările artiştilor", a declarat Petru.

image

Fotografia de scenă, doar pasiune

Pentru tânărul fotograf munca depusă se reduce la pasiune. „Încheiem un contract cu managerii trupelor prin care ne dăm acordul că nu vom vinde fotografiile. Astfel, imaginile le fac din plăcere şi pentru ca fanii trupelor să-şi poată vedea soliştii preferaţi în imagini", a declarat Petru.

  În prezent, fotograful abia aşteaptă să ajungă la Festivalul Peninsula din acest an, unde are în plan să facă cât mai multe fotografii reuşite. „Abia aştept să înceapă Peninsula şi să văd concertul celor de la Korn. Aceştia folosesc un microfon interesant, amănunt foarte bun pentru fotografia de scenă", mai spune fotograful.

image

Întrebări şi răspunsuri:

Cam câte fotografii ai realizat până acum?

De exemplu, la un singur concert la care 11 trupe urcă pe scenă fac câte 300 de fotografii pentru fiecare. Toate acestea trebuie să le fac doar pe perioada primelor trei piese pe care le interpretază, perioadă în care subiecţii aleargă, iar lumina de scenă se tot schimbă.

Cum reuşeşti să fii fotograf  la cele mai importante concerte rock din lume?

Accesul la concerte nu este atât de facil. După patru ani ştiu exact care sunt paşii pe care trebuie să-i urmez. Acum, că am experienţă, prezint un portofoliu, iar organizatorii şi managerii aleg dacă sunt potrivit acolo sau nu. De exemplu, la Roling Stones au fost doar patru fotografi, printre care şi eu.   

Cei- place:

„Îmi place snowboard-ul, zăpada multă şi muntele. Cel mai des merg în Austria, însă mereu în altă parte. Nu-mi place să merg în aceleaşi locuri, ci să explorez ccât mai mult", spune Petru. 

Ce nu-i place:

„Nu-mi place monotonia. Îmi plac lucrurile noi, inedite şi pline de surprize", a mai spus fotograful braşovean.

Profil:

NĂSCUT. 4 iunie 1972, Iaşi.

STUDII. Master de Comunicare şi Relaţii Publice Braşov.

FAMILIE. Căsătorit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite