Braşov: Petreceţi Crăciunul la Mănăstirea Sâmbăta cu 80 de lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea „Constantin Brâncoveanu“ este vizitată anual de zeci de mii de turişti. Arhivă.
Mănăstirea „Constantin Brâncoveanu“ este vizitată anual de zeci de mii de turişti. Arhivă.

Creştini din toată ţara vin la Sâmbăta de Sus pentru rugăciune şi reculegere. Zidită în secolul XVII, Mănăstirea „Constantin Brâncoveanu" este pricipalul punct de atracţie turistică din Ţara Făgăraşului.

Pe şoseaua care leagă Sibiul de Braşov, la 15 kilometri de Voila descoperi paradisul pe pământ: Mănăstirea „Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus. Iniţial o bisericuţă din lemn, Mănăstirea a fost ctitorită de Constantin Brâncoveanu.

Mănăstirea are două hramuri închinate Maicii Domnului. Unul în prima vineri după Sfintele Paşti, de „Izvorul tămăduirii" şi încă unul de Adormirea Maicii Domnului. Mănăstirea a supravieţuit duşmanilor ortodoxismului, fiind distrusă complet, în anul 1785.

Şcoală de pictură pe sticlă

Călugării au pus aici bazele şi unui bogat muzeu de icoane pe sticlă şi lemn, obiecte de cult, cărţi şi veşminte liturgice şi unei biblioteci cu o valoroasă colecţie de cărţi şi manuscrise. În atelierul de pictură pe sticlă se lucrează într-o manieră nouă picturi tradiţionale pe sticlă. Este cea mai importantă şcoală de pictură din ţară

Tot în incinta mănăstirii a fost înfinţat şi un centru ecumenic denumit „Academia de la Sâmbăta", proiectat pentru a găzdui şi organiza congrese şi întâlniri ale întregii crestinătăţi. Acum, lăcaşul ortodox este cel mai puternic şi mai bine organizat din Ardeal, având 40 de călugări.

O importanţă deosebită o are şi fântâna „Izvorul Tămăduirii", atestată documentar din sec. al XVI-lea, cea mai veche piesă din incinta mânăstirii, în jurul căreia, de-a lungul timpului, s-au petrecut şi ţesut multe întâmplări miraculoase şi legende.

Călugării şi cei care aleg să-şi găsească liniştea la Mănăstirea Sâmbăta se aşează adesea pe malul lacului din curtea mănăstirii, ce adăposteşte zeci de exemplare de păstrăvi. Pescuitul este însă interzis.

Cazare la Mănăstire

Cei care doresc să se cazeze la Academia Sâmbăta, trebuie să ştie că au parte de condiţii de pensiune. Clădirea dispune de 64 de camere, dintre care şase de tip apartament şi chiar de două şi trei paturi. Apartamentele sunt dotate cu sufragerie, dormitor, balcon, baie, minibucătărie şi TV prin Satelit.

O cameră cu două paturi şi baie costă 80 de lei, una cu trei paturi se ridică la 100 de lei, iar un apartament cu balcon, TV-LCD şi baie ajunge la 150 de lei pe zi. În ceea ce priveşte masa, turiştii care vin să se cazeze la Mănăstirea Brâncoveanu au parte de meniuri regeşti, pregătite în bucătăria acesteia.

Un meniu complet costă 55 de lei pe zi de persoană, iar miercurea şi vinerea se serveşte doar mâncare de post. Academia Sâmbăta are şi oferte pentru turismul corporativ.

O sală de conferinţe cu o capacitate de 150 de locuri costă 400 de lei pe zi, iar una de 40 de locuri, coboară la 100 de lei pe zi. La conferinţe aveţi parte de videoproiector şi sonorizare.

La Pensiunea Maria Viştişoara, o cameră costă 80 de lei pe zi, dar proprietarii au o ofertă de nerefuzat pentru Crăciun. Puteţi închiria pensiunea cu 500 de euro, pentru trei nopţi. Tot în Sâmbăta de Sus, la Casa Maria, puteţi petrece din 23 până în 27 decembrie la preţul de 450 lei/zi. Casa are şase camere şi 18 locuri.

 Puncte de atracţie în comuna Sâmbăta de Sus

Amatorii de echitaţie pot admira cele peste 300 de exemplare de cai lipiţani. Herghelia de la Sâmbăta de Sus este cea mai mare herghelie din ţară, fiind una dintre cele mai vechi din Europa.

Herghelia poate fi vizitata de luni până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Biletul de intrare costă opt lei. În perimetrul hergheliei poate fi admirat şi Palatul Brunkenthal, care dateaza din sec.XVIII. Clădirea este vizată spre a fi transformată în „Muzeul calului Lipiţan".

Tot în zona Mănăstirii, cel mai atractiv punct este Cabana Valea Sâmbetei. Amatorii sporturilor de iarnă vin aici pentru practicarea schiului şi mai ales a snowboardului.

Cabana este situată în partea estica a Munţilor Făgăraş, la 1.400 de metri altitudine şi este un punct de plecare către vârful Moldoveanu, la 2.545 metri altitudine, situat la cinci ore de mers.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite