Pensiile au crescut cu 9% în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistică La Braşov pensia medie a ajuns la 894 de lei. Asta în condiile în care aproape un sfert din populaţie a ieşit la pensie

Deşi autorităţie au tot anunţat că pensiile au fost îngheţate pe timpul crizei, informaţiile publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) îi contrazic.

Portalul Econtext a realizat o analiză privind evoluaţia pensiilor. S-a luat ca punct de plecare pensia din ultimul trimestru al anului 2008 şi cea din ultimul trimestru al anului 2010, când se presupune că am ieşit din recesiune. Statisticile arată că valoarea pensiilor nu a fost îngheţată, ci din contră, în toate judeţele pensiile au crescut în medie cu 9%.

Cea mai mare creştere a pensiilor a fost îm Galaţi (10,8%), iar cea mai mică în Covasna (6,8%). Braşovul este pe locul 18 la nivel naţional cu o creştere a pensiilor de 9%, de la 820 de lei, la 894 de lei.

Braşovul, locul al III-lea ca valoare a pensiei

În ceea ce priveşte valoare pensiei medie Braşovul stă mult mai bine fiind pe locul al treilea la nivel naţional. Cele mai mari pensii medii sunt în Bucureşti (947 de lei). Capitala este urmată de Hunedoara (899 de lei) şi Braşov (894 de lei). Cea mai mică pensie medie este la Giurgiu (600 de lei).

Nici ponderea pensionarilor în fiecare judeţ nu este de neglijat. Statisticile arată că aproape un sfert din populaţia ţării a ieşit la pensie. La Braşov sunt 138.756 de pensionari, cifră care reprezinta 23,2% din totalul populatiei.  La Braşov deficitul între sumele încasate de la angajaţi şi firme şi pensiile plătile vârstinicilor este de 50%.

Numărul salariaţilor, în scădere

Mai grav este că numprul salariaţilor este într-o continuă scădere. De la 296.521 de angajaţi în 1990, judeţul Braşov a ajuns să încheie anul 2010 cu doar 150.314 de salariaţi.

La finele anului 2008, an în care se consideră că a început criza în România, la Braşov erau 172.494 de angajaţi, după o perioadă de patru ani în care evoluţia fusese pozitivă. La finele lui 2010, însă, se pierduseră deja peste 22.000 de locuri de muncă, ajungându-se la 150.314 de angajaţi, cel mai mic număr de salariaţi din istoria modernă a Braşovului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite