Paul Fulea luptă pentru a planta copacii viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Fulea este liderul asociaţiei de mediu 34Life alături de care se străduieşte să facă din oraşul de la poalele Tâmpei o lumea mai bună şi mai sănătoasă.

Deşi este om de business, Paul găseşte mereu timp şi energie pentru a se implica în proiectele de mediu. În urmă cu doi a reuşit să pună pe picioare un grup informal de prieteni, gata să ajute la protejarea mediului înconjurător.

Alături de ei, Paul a reuşit să pună pe picioare Asociaţia 34Life. Atunci când a pus bazele ONG-ului, Paul s-a gândit să cuprindă cele trei mari principii după care se ghidează în viaţă.

Cred în «The Greater Good», cu alte cuvinte sunt convins că fiecare ar trebui să lupte pentru un bine mai mare decât cel propriu. Cred că societatea ne-a ajutat să obţinem anumite lucruri, pe care nu le-am fi obţinut în alte condiţii şi de aceea trebuie să dăm şi noi ceva înapoi. În fine, cred în puterea exemplului. În ziua de azi, nimic nu ne influenţează către direcţii mai bune, dar trebuie să ne străduim să schimbăm exemplele. Acestea sunt cele trei principii de la care am plecat şi când am construit proiectul cu asociaţia", a spus Paul Fulea.

A plantat sute de copaci

Asociaţia 34Life este dedicată în mod special plantării de copaci din Braşov. Într-un an, cu doar şase membri, prieteni de-ai lui Paul şi 50 de voluntari înscrişi pe site-ul ONG-ului, au fost plantaţi 950 de arbori şi peste 550 de plante ornamentale în Braşov. „La acţiunile de plantare au participat peste 350 de voluntari. Oamenii au fost deschişi acţiunilor. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu campaniile de ecologizare, când am întâmpinat reticenţă", a spus Paul.

Paul a simţit nevoia să se bazeze strict pe plantarea puieţilor, pentru că i se pare o problemă foarte greu de controlat la nivel de autorităţi. „În România se taie păduri întregi, iar spaţiile verzi dispar din oraşe. Autorităţile nu reuşesc să se impună când vine vorba de astfel de probleme. Tatăl meu râde mereu de mine, că plantez zece copaci, când alţii taie 10.000, dar eu cred că există modalităţi prin care putem plăti înapoi societăţii binele pe care ni-l face", mai spune Paul.

El are în plan un proiect inedit dedicat preşcolarilor şi şcolarilor. Membrii asociaţiei au plantat deja copaci alături de elevii Şcolii Generale nr. 12 şi copiii de la Grădiniţa nr. 26.

Plantarea în incinta şcolilor şi grădiniţelor va fi obiectivul nostru în tot oraşul. Cred că implicarea celor mici în asemenea acţiuni înseamnă să le insufli responsabilitatea faţă de mediu", crede Paul. Pentru a duce proiectul din această toamnă până la capăt, vrea să atragă fonduri pentru plantarea a 150 de arbori şi arbuşti şi a 1.000 de plante ornamentale.

De asemenea, vrea să realizeze şi un tratat între organizaţiile de mediu din toată lumea, prin care să reuşească să planteze un miliard de copaci pe tot globul, într-o perioadă de cinci ani. „Prin Tree World Treaty Vrem să dăm un exemplu lumii întregi, să arătăm că se poate", a încheiat Paul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se îmbină munca ta cu activitatea din asociaţie?

 Lucrez într-o multinaţională, gestionez proiecte. Normal că există şi nevoia de a avea o carieră, de a obţine rezultate. Acesta este sentimentul care mă mobilizează în fiecare zi, fie că e locul de muncă, fie că vorbim de asociaţie.

 Cum reuşeşti să le faci pe toate?

 Ziua mea începe la ora 5.30 când îmi dedic o oră asociaţiei sau o folosesc ca o oră de activitate personală. Apoi încă o oră este pentru familia mea, după care îmi duc băieţelul la grădiniţă şi merg la lucru, unde rămân până la 17.30.

 Cum ai ajuns în Braşov?

 Locuiesc în Braşov de şapte ani. Sunt pur şi simplu îndrăgostit de Braşov. Îmi place liniştea oraşului şi a oamenilor şi cred că este un mediu care asigură liniştea familiei. Sunt născut în Iaşi, am crescut în Constanţa şi am stat şapte ani în Bucureşti, dar Braşovul m-a cucerit definitiv.

Ce-i place

„Principala mea pasiune este familia mea. Îmi place să citesc, îmi plac cărţile SF şi fantasy. Mi se par genurile care îmi stimulează imaginaţia cel mai mult. Îmi place să scriu şi îmi exersez pasiunea pe un site de ştiri. De cele mai multe ori scriu când mă supără ceva foarte tare".

Ce nu-i place

„Nu-mi place lipsa de reacţie. Sunt un critic al baladei «Mioriţa». Cred că ar treui scoasă din programa educaţională. Cred că elogiază statul degeaba. Faptul că ciobănaşul află că va fi omorât şi îşi pregăteşte deja înmormântarea, mi se pare una dintre bolile poporului român".

Profil

Născut. 10 februarie 1977, Iaşi

Studii. Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE Bucureşti

Familie. Căsătorit, un băieţel

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite