VIDEO Patria pescarilor din inima munţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare primăvară, deschiderea sezonului de pescuit este aşteptată cu nerăbdare la Dumbrăviţa. Lacul de lângă Codlea şi-a câştigat renumele prin capturi impresionante. La Dumbrăviţa te simţi ca-n Deltă, deşi te afli în mijlocul munţilor. Balta e plină de peşte, iar păsările, stuful şi aerul curat creează un decor atipic pentru această regiune.

Sute de pasionaţi din toată ţara participă, la fiecare început de aprilie, la deschiderea sezonului de pescuit de la Dumbrăviţa, Vadul Roşu şi Arini. Competiţiile sunt deschise amatorilor de pescuit, dar şi profesioniştilor în domeniu, iar baza piscicolă de la Vadu Roşu are bălţi pentru pescuit în sistem tradiţional şi bălţi destinate pescuitului sportiv profesionist (catch and release).

Baza are renumele unor capturi excepţionale. În 2009, pe balta numărul 4 de la Vadu Roşu s-a înregistrat recordul naţional, de 1.853,2 kilograme de peşte prins de 21 de echipe, în 96 de ore. În acelaşi interval de timp, echipa de pe locul secund a prins 1.549,24 de kilograme de peşte. Anul acesta, la Complexul piscicol Vadu Roşu se vor desfăşura 15 competiţii naţionale, atât concursuri de pescuit la crap, cât şi de pescuit staţionar. Pentru doritorii de relaxare, tarifele pentru partidele de pescuit încep de la 25 de lei pe zi.

Cuiburi de vulturi şi pescăruşi

Stuf, apă şi munţi: decorul perfect pentru o zi de relaxare  Foto: Stelian Grăjdan

image

Lacul Dumbrăviţa, cu o suprafaţă de 121 de hectare, a apărut prin construirea unui baraj pe pârâul Hamaradia, în anul 1984. Aria specială de protecţie cuprinde lacul, malurile, întregul brâu de stuf şi papură, precum şi o parte a pârâului (peste 400 hectare), un habitat perfect pentru păsările de apă. Aici trăiesc peste 100 specii de păsări acvatice, multe dintre acestea incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia naturii.

Dumbrăviţa este cel mai important loc de concentrare a păsărilor de apă din judeţul Braşov şi nu numai. Zona e denumită şi „Delta Braşovului". În 2006, aria protejată aflată în custodia Societăţii Ornitologice Române şi a firmei Doripesco a primit statutul de rezervaţie de nivel european, prin Programul Natura 2000.

Rezervaţia de la Dumbrăviţa adăposteşte specii protejate pe plan naţional şi internaţional, precum stârcul pitic, buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, eretele de stuf şi cristelul de câmp. Conform ultimelor estimări, cele mai numeroase specii identificate în zonă sunt raţa mare - peste 5.000 exemplare, nagâţul - 1.000 şi pescăruşul rozător - 1.000 de exemplare.

Zona este foarte importantă ca loc de concentrare, în migraţie, pentru specii precum barza neagră, egreta mare, păsări de ţărm şi pescăruşi. Sunt bine reprezentate şi păsările răpitoare - acvile, uligani pescari, ulii, ereţi, şorecari, viespari şi şoimi. În ultimii ani, au început să ierneze aici şi două exemplare de vultur codalb.

Satul „ţânţarilor"

Locuitorii comunei Dumbrăviţa sunt numiţi „ţânţari". Satul ţânţarilor, botezat astfel după denumirea săsească, „Schnokenderf", se află la patru kilometri de DN1 Braşov-Sibiu. Prima menţionare a satului datează din 1507. Bărbaţii din sat îşi zic între ei veri, chiar dacă nu sunt rude, şi tot veri îi numesc şi pe românii din Vlădeni, Crizbav, Satu Nou, Rodbav, Hălchiu şi Codlea, localităţi învecinate care făceau parte din Cnezatul lui Radu, iar celor de dincolo din Ţara Oltului le zic şogori sau cumetri.

Peşte gătit ca în Deltă la pensiunile locale

image

LOCALIZARE. Dumbrăviţa se află în Depresiunea Bârsei, Bazinul Oltului, judeţul Braşov.

ACCES.
De la Braşov, mergeţi spre Ghimbav - Codlea - Vlădeni, iar aici faceţi dreapta spre Dumbrăviţa. Traversaţi localitatea, iar la ieşire, pe partea dreaptă, se vede lacul Dumbrăviţa. Puteţi veni cu cu maşina, cu trenul sau cu autobuzele din Gara Braşov.

CAZARE
. La Pensiunea Vadu Roşu, o cameră single costă 80 de lei, una dublă  100 de lei, iar un apartament - între 150 şi 170 de lei. La Pensiunea Poiana Râşnoavei (foto), în timpul săptămânii trebuie să scoateţi din buzunar 80 de lei pentru o cameră single. În weekend plătiţi 100 de lei. Un apartament VIP, cu jacuzzi în baie, costă între 300 şi 350 de lei pe noapte. Mai multe informaţii pe site-urile specific-pescaresc.ro şi poiana-rasnoavei.ro. Oriunde aţi trage, veţi putea mânca peştele preparat ca-n Deltă, chiar aici, între munţi!

image

AGREMENT. Vizitaţi vechile cetăţi din împrejurimi, pescuiţi de plăcere sau participaţi la concursurile organizate la Dumbrăviţa, Vadul Roşu şi Arini. Mergeţi în excursii şi fotografiaţi păsări unice. Totodată, puteţi vizita şi alte locuri minunate din împrejurimi sau din judeţul Braşov: lacurile şi heleşteele Rotbav, cetăţile şi bisericile fortificate de la Feldioara, Rotbav şi Codlea, centrul istoric şi fortificaţiile Braşovului, cetăţile de la Râşnov şi Bran, cetăţile săseşti şi bisericile din localităţile situate între Rupea şi Sighişoara.

INFORMAŢII. Mai multe detalii găsiţi pe site-urile dumbravita-natura2000.ro, primariadumbravita.ro şi doripesco.ro.

Păsările, atracţie pentru turiştii din străinătate

Aria protejată îi atrage pe pasionaţii de birdwatching

image

În fiecare an, turiştii străini, îndeosebi englezi şi germani, vizitează aria protejată de la Dumbrăviţa pentru a observa şi a fotografia păsările care trăiesc aici. În ultimii ani, în aria protejată s-a îmbunătăţit accesul pentru practicarea acestui tip de turism, denumit birdwatching. Acum există aici panouri informative bilingve şi se editează pliante de prezentare a păsărilor pentru turişti.

Cele mai multe programe de birdwatching sunt organizate primăvara, pentru elevii şcolilor din judeţul Braşov care află de fiecare dată lucruri noi despre rezervaţia protejată, despre speciile de păsări adăpostite aici, dar participă şi la concursuri de eseuri despre protejarea mediului înconjurător.

Mai mult, turiştii care doresc să facă un tur de birdwatching însoţiţi de un fotograf profesionist se pot înscrie într-un program special. Seminariile foto sunt organizate de fotograful Dan Dinu pe unul dintre cele mai frumoase heleştee din zonă. Păsările se apropie la doar câţiva metri, dornice parcă să fie surprinse în imagini impresionante.

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite