Cârnaţi de criză, marca Boc, pe masa covăsnenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

64 de echipe din țară și din Ungaria s-au întrecut, la Sfântu Gheorghe, în rețete care mai de care mai gustoase și arătoase. Cârnați cu boia, cu ciuperci, tradiționali, secuiești, românești  sau eurocârnați, asortați cu slăninuță, ceapă, ridichi, roșii, castraveți, brânzeturi și pălincă, țuică sau vin, au umplut mesele participanţilor la cea de-a opta ediție a competiţiei.

Peste 4.000 de vizitatori pofticioși au gustat din mai toate felurile și au admirat mesele frumos decorate.

image

Fiecare echipă a avut patru membri care s-au întrecut să aranjeze masa, pentru a impresiona juriul, dar și pentru a prepara cel mai bun cârnați.  

image

 Cârnați cu condimente" de criză

Cu toate că au venit să se distreze, unele echipe nu au putut uita de criza prin care trece țara și au făcut haz de necaz prin aranjamentele lor.

Echipa Szakik, din orașul Covasna, s-a gândit astfel că numele premierului Boc - format din cârnaț - ar arăta bine deasupra unui cap de porc vopsit în portocaliu strident, în timp ce deasupra cârnciori uscați indicau reducerile de 15 și 25% care îi pasc pe pensionari și bugetari.

image

Facem cârnaț popular, cum făceau țăranii, cu piper, usturoi, sare și boia. Asta cu criza ne-a venit ideea după ce ne-am tot uitat la televizor. Eu nu sunt bugetar, am o firmă, dar ne afectează și pe noi, că dacă taie de la bugetari și pensionari nu mai cumpără de la noi și am zis să vadă și dl Boc că nu gândește prea bine, nu vreau să-l jignesc, dar așa arată", a spus Beke Lorand, reprezentantul echipei Szakik.

Tot de criză s-au legat și tinerii liberali, care au afișat pe masa lor numeroase facturi neplătite - de gaz, telefon, curent și așa mai departe - , toate lângă două ouă fierte, o coajă de pâine și un colț de castravete, semn că numai atât își vor permite românii de acum încolo, după măsurile de austeritate impuse.

Rețete cu ciuperci

Rețetele urmate de concurenți au fost de la cele simple, tradiționale, cu usturoi, sare, piper și boia, până la unele mai originale, cum ar fi cele cu ciuperci, sau altele secrete, pe care le-au păstrat cu sfințenie.

„Facem cârnaț cu ciuperci și în rest folosim condimente obișnuite. Cu ceva obișnuit nu prea poți să câștigi", a spus Vajna Laszlo, de la echipa Multinr.

Băieții au adus cu ei și a cincea persoană din echipă, care să îi ajute la prezentare, și anume o blondă din carton care a atras mulți curioși zâmbitori la masă.

image

Mii de vizitatori

 Președintele Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Covasna (ASIMCOV), unul dintre principalii organizatori, Bagoly Miklos, spune că Parada Cârnaților atrage an de an tot mai mulți turiști și vizitatori, anul trecut spre exemplu fiind estimată o participare de cca 5.000 de oameni.

„Festivalul este un succes, eu zic că este un moment unde se poate aduna lumea și se poate distra. Aceste festivaluri aduc și un plus pentru ceea ce înseamnă turismul local, că avem foarte mulți musafiri din țară și străinătate care au venit aici numai pentru acest eveniment", a spus Bagoly.

image

Vizitatorii s-au arătat și ei foarte interesați de oferta de la mese și au încercat să guste cât de mult s-a putut.

„Am gustat cam ce mi s-a părut mai atractiv de la mese, mi-a plăcut în special un cârnaț mai picant. E o idee bună să avem asemenea festivaluri și să promovăm mâncărurile tradiționale, dar nu numai", a spus Radu Gabor, un vizitator.

Anul acesta, premiul cel mare este o excursie de 10 zile în Grecia, pentru patru persoane, care este oferită de o agenție de turism în colaborare cu ASIMCOV, în timp ce premiul doi este participarea la Parada similară din Ungaria.

Juriul a fost format din 13 membri, care au premiat atât gustul cârnaților, cât și forma și modul de prezentare.

Taxa de participare la concurs a fost de 300 de lei, pentru care se primeau o masă, un vas din plastic, 10 kg de carne, 4 șorțuri, 15 metri de membrană, 4 banderole și 4 bilete pentru suporteri. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite