PORTRET Mădălina Maria Anuşca este multiplă campioană la şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre numeroasele titluri pe care tânăra le-a obţinut în cei 11 ani de şah se numără cel de vicecampioană europeană la blitz şi cel de campioană europeană cu echipa la şah rapid.

Încrederea, talentul şi ambiţia sunt cele trei caracteristici care i-au adus Mădălinei numeroase satisfacţii din practicarea sportului minţii.

Braşoveanca ştia să mute piesele pe tabla de şah încă de când avea numai 5 ani, iar de la vârsta de 7 ani a început şahul de performanţă. „Cel care mi-a insuflat pasiunea pentru şah este tatăl meu. Mereu jucam şah prin casă. Ţin minte că, din dorinţa de a juca cât mai mult, atunci când eram în clasa I, mă trezeam mai devreme că să pot să joc măcar o partidă cu tata", mărturiseşte tânăra.

image

Primele lecţii de şah le-a luat la Palatul Copiilor. A ajuns apoi la Clubul Dinamo Braşov, iar de doi ani este înscrisă la CSM Bucureşti, profesorul ei fiind Ciprian Costică Nanu, maestru internaţional la şah.

Tânăra a demonstrat, în ultimul deceniu, că este o jucătoare desâvârşită. La primul concurs la care a participat, atunci când avea nouă ani, s-a clasat în primele trei locuri. Ascensiunea Mădălinei a fost rapidă, iar premiile s-au ţinut lanţ. Tânăra a câştigat locul II la finala de fete 10 ani, desfăşurată la Sovata, dar a şi participat la nenumărate finale, de la multe dintre ele întorcându-se acasă cu premii.

image

Competiţii internaţionale

Până acum, Mădălina a participat la concursuri de şah în Grecia, Georgia, Serbia, Spania, Franţa şi Cehia. „Este o experienţă foarte interesantă. La numai nouă ani să mergi singură într-o ţară străină şi să faci cunoştinţă cu diferiţi oameni e un lucru inedit. Ar fi frumos ca toţi copiii să aibă astfel de şanse", a spus campioana la şah.  

În urma acestor competiţii, Mădălina a obţinut titlul de vicecampioană europeană la blitz, la concursul de şah din 2008, de la Herceg Novi (Muntenegru), titlul de campioană europeană cu echipa la şah rapid în 2010, dar şi titlul de campioană balcanică, la şah normal, concurs desfăşurat în 2004, în Grecia.

Avantajele sportului minţii

Mădălina este de părere că şahul a ajutat-o foarte mult la învăţătură. „Şahul te ajută să te dezvolţi, să capeţi anumite deprinderi, iar ieşirile în străinătate îţi oferă, în primul rând, posibilitatea de a-ţi perfecţiona limbile străine, lucru ce mă ajută şi la şcoală", spune tânăra.

image

Ca orice sportiv ce tinde spre marea performanţă, Mădălina are şi modele. „Admir şahiştii tineri care au reuşit să se impună în elita mondială. Un bun exemplu este Magnus Karlsen, care, la numai 18 ani, a reuşit să ajungă în elita mondială", a mai spus eleva Colegiului Naţional „Unirea".

Tănăra este hotărâtă să-şi continue studiile în străinătate. Mădălina intenţionează să-şi depună dosarul pentru a obţine o bursă de studii în peste hotare. Având în vedere că vorbeşte şi scrie foarte bine în limba franceză, îşi doreşte să studieze într-un oraş din Franţa.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este secretul succesului în şah?

Trebuie să munceşti mult pentru a ajunge la performanţă. Cel puţin două-trei ore pe zi. Sunt conştientă că o să reuşesc tot mai greu să meţin şi şcoala şi şahul la cel mai înalt nivel, însă nu renunţ. Pe viitor, îmi doresc să mă antrenez şi mai mult astfel încăt să-mi îmbunătăţesc şi mai mult jocul.

Te-ai gândit ca pe viitor să antrenezi alţi copii?

Îmi doresc din suflet să fac acest lucru. Mi-ar plăcea foarte mult să-i îndrum pe tineri spre acest sport şi să promovez sportul acesta în rândul braşovenilor. Mi-ar plăcea să-l aduc la un nivel de mare  performanţă şi în oraşul nostru.

Ce-i place:

„Ascult foarte multă muzică în franceză şi spaniolă şi îmi place foarte mult şi opera rock în franceză. Îmi place să desenez, dar cel mai mult să citesc şi să vorbesc în limba franceză".

Ce nu-i place:

„Nu-mi mai place să mă uit la televizor. Mă dezgustă nonvalorile promovate în ziua de azi la televizor. Nu-mi place când aud muzică de proastă calitate dată la maximum".

Profil:

Născută: 17 august 1992, Braşov

Familie:  părinţi

Studii: clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Unirea"

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite