Braşov: PORTRET / Victor Iordache are cea mai valoroasă colecţie de timbre din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Iordache este preşedinte al Asociaţiei Filateliştilor de la poalele Tâmpei, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Filatelie şi cel mai important, membru al Academiei Mondiale de Filatelie.

Totul a început pe când era doar un copil. Cum la acea vreme nu existau jocurile pe calculator, micuţii îşi găseau alte pasiuni. Astfel, la numai şapte ani Victor Iordache a început să adune timbre şi să facă schimb cu cei de vârsta lui.

Nu ştiam atunci ce înseamnă asta. Ca orice copil eram atras de petecuţe de hârtie colorată. Cu cât erau mai colorate, cu atât îmi plăceau mai mult. Nu aveam cunoştinţe sau discernământ în această privinţă", îşi aminteşte bărbatul.

În timp, situaţia s-a schimbat. A început să citească, să se intereseze şi să adune cât mai multe timbre şi cât mai valoaroase. „Am şi scris despre filatelie, am publicat foarte multe articole de specialitate şi acum lucrez la o carte de studiu legată de eseurile mărcilor poştale româneşti", mărturiseşte Victor Iordache.

Timbru de 10.000 de euro

Cea mai mare parte din colecţia braşoveanului este alcătuită din piese din perioada 1862 - 1900. O cameră întreagă este dedicată pasiunii lui şi zeci de mii de timbre sunt aşezate cu grijă în sute de clasoare speciale şi foarte scumpe.

Una dintre cele mai valoroase piese din colecţia bărbatului este Emisiunea a II-a Cap de Bour, din 1858, estimată la o valoare de aproximativ  10.000 de euro.

Timbrul este pe plicul unei scrisori care a făcut drumul de la Tecuci la Iaşi. Pe el este reprodus semnul heraldic de pe stema Principatului Moldovei: o goarnă poştală şi o stea în şase colţuri în loc de cinci. Această emisiune a fost pusă în circulaţie la 1 noiembrie 1958.

Mărcile poştale „Cap de bour" au fost nedantelate şi au avut putere de circulaţie numai în Moldova. „Mai am şi alte emisiuni şi eseuri, iar pe unele dintre ele deţin monopol mondial. Cu siguranţă am cea mai completă şi complexă colecţie din România. La mărcile româneşti am tot ce se cheamă eseuri până la republică. De curând, un specialist australian mi-a zis că am cea mai mare colecţie din lume ca valoare şi complexitate. Am câştigat şi 11 medalii de aur la expoziţii mondiale", se mândreşte, pe bună dreptate, braşoveanul. Am, de asemenea, timbre din toată lumea, chiar şi din America şi Australia." Colecţia lui de timbre, eseuri şi întreguri poştale a fost medaliată cu aur la numeroase conciursuri internaţionale.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Timbrele au nevoie de un anumit mediu de păstrare?

Cu siguranţă. Eu le ţin în clasoare foarte scumpe care pe lângă posibilitatea de depozitare au şi file tratate care apără timbrele de cel mai mare duşman al lor. Este vorba de o ciupercă, numită şi rugină. Umiditatea este alt duşman şi temperature ideală este de cel 15 grade Celsius.

Copiii vă calcă pe urme?

Sincer să fiu, nu. Aceasta este drama a 99% dintre marii colecţionari. Pentru că nu participă direct la formarea colecţiei, urmaşii sunt interesaţi mai mult de valoarea materială decât de cea spirituală şi istorică a ei. 

Ce-i place

Îmi place literature bună, poezia şi tot ce e legat de frumos. Poate ar fi trebuit să mă fac architect, nu constructor pentru că sunt pasionat de partea asta. Îmi place şi pictura indiferent că e în creion sau acuarelă. Cum spuneam, tot ce e legat de frumos în lumea asta.

Ce nu-i place

Răutatea omenească e cea care mă deranjează cel mai mult şi din păcate astăzi e predominant. De asemenea urăsc şi tot ce ţine de minciună, de lipsa de punctualitate şi de lipsa de corectitudine în viaţa

PROFIL

NĂSCUT: 12 iunie 1951, Galaţi

STUDII: Facultatea de Construcţii, Bucureşti

FAMILIE: căsătorit, doi copii şi doi nepoţi

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite