Braşov: Ioana Cardaş - mama păpuşilor ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Cardaş este prima persoană din ţară care a reuşit să confecţioneze păpuşi ecologice cusute 100% manual. Toate figurinele sunt tricotate din melană, lână şi apoi umplute cu vatelină.

Ioana Cardaş nu şi-a imaginat că acum 11 ani, când s-a apucat de confecţionat păpuşi, că hobby-ul său se va transforma într-o mare pasiune. „Restructurată" din postul de preparator cărbune de la o mină din Valea Jiului, femeia a fost atât de deprimată încât a fost nevoită să-şi ocupe timpul cu ceva pentru a uita de necazuri.  

„Aveam acasă o figurină, care reprezenta un animal. Era tricotată, dar nu era lucrată manual în totalitate. M-am uitat la ea şi am zis că şi eu aş putea face aşa ceva, dar figurinele să reprezinte doar oameni. Am cumpărat melană, lână şi vatelină de confecţii pentru a le umple, apoi m-am apucat de treabă. Prima oară am făcut un clovn, apoi schiori, mineri sau personaje din folclorul românesc, toate create după imaginaţia mea. Am fost prima persoană din România care a creat astfel de păpuşi, lucrate manual 100% ", spune Ioana Cardaş.

Hagi şi Popescu, în miniatură

Pentru că nu-şi găsea serviciu în Valea Jiului, Ioana Cardaş a venit în 2001, la Braşov. A stat zece zile la o prietenă, apoi s-a angajat cameristă la un hotel, dar a continuat să confecţioneze păpuşi. Printre ele s-au numărat şi personaje celebre, cum ar fi Gică Hagi, Gică Popescu sau Gabi Balint.

„Am vrut că fac echipa naţională de fotbal a României din 1984, pentru că ştiam echipamentul. I-am făcut doar pe Hagi, Popescu şi Balint. În anul în care Hagi s-a retras de la naţională, i-am trimis nişte poze cu păpuşa care îl reprezenta în cadrul unei emisiuni televizate, în care el era invitat. I-au plăcut. Gabi Balint venea cu Sportul Studenţesc la hotelul unde lucrez şi i-am dat personal păpuşa. A fost încântat", spune Ioana Cardaş.

Scufiţa Roşie fără lup

Din mâna femeii au ieşit şi alte personaje iubite mai ales de copii: Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, Scufiţa Roşie, cei trei ciobănei cu turma de oi, căluşarii sau ţărăncuţe. Ceea ce nu a încercat până acum să facă au fost figurine care să reprezinte animale.

Nepoţica mea a fost foarte supărată. Când i-am dat-o pe Scufiţa Roşie, m-a întrebat unde e lupul din pădure. Nu mă atrage să confecţionez şi animale pentru că oamenii îmi plac mai mult", a mai spus femeia.

Nu a vândut nicio păpuşă

Ioana Cardaş le va rămâne veşnic recunoascătoare păpuşilor pentru că, spune ea, au ajutat-o să treacă peste drama pe care a trăit-o atunci când a rămas fără serviciu. „Dacă nu erau ele, nu ştiu ce făceam. Le sunt recunoscătoare că m-au salvat din depresie şi în ele am găsit un refugiu", adaugă Ioana Cardaş.

 Singura nemulţumire a femeii este că din sutele de figurine pe care le-a creat, nu a vândut niciuna. „Este un hobby care aş vrea să îmi ofere şi o satisfacţie materială fiindcă sunt vremuri grele, dar mereu am fost cu un pas în urmă. Până acum toate păpuşile le-am făcut cadou, dar aş vrea să şi vând din ele", conchide Ioana Cardaş.

Întrebări şi răspunsuri:

Care păpuşă vă e cea mai dragă?

Îmi plac toate pentru că fiecare este unicat şi niciuna nu îmi iese la fel, chiar dacă mi-aş dori. Şi o împunsătură de ac le diferenţiază.

Unde ţineţi atâtea figurine?

În camera mea. Nu am numărat niciodată câteva am făcut, dar pot să spun că acum nu mai am atât de multe fiindcă am dăruit foarte multe. Apoi am avut şi obligaţii şi tot am dat din ele.

Ce-i place:

„Îmi place să tricotez, evident. Apoi îmi place să mă uit la televizor, dar nu la telenovele şi să citesc atunci când am timp"

Ce nu-i place:

„Nu-mi place oportunismul. Urăsc oamenii care bagă pe alţii în nori ca să iasă ei strălucitori. Nu-mi place nesinceritatea şi arivismul".

Profil:

Data şi locul naşterii:

8 mai 1955, comuna Smârdan, judeţul Galaţi

Profesie: cameristă

Familie:Căsătorită, doi copii

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite