Braşov: PFA-urile, obligate la plata contribuţiilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fizice care au venituri din activităţi profesionale trebuie să stea la cozi. Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Casa Judeţeană de Pensii vor face schimb de angajaţi pentru a face faţă valului de declaraţii de venit.

Persoanele fizice autorizate, care nu au aflat până acum că trebuie să cotizeze la fondul de pensii, sunt obligate să plătească şi să depună, lunar, declaraţii de venituri, potrivit legii privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. „Persoanele care aveau deja o declaraţie de asigurare şi au depus declaraţie şi pe noua ordonanţă îşi pot recupera banii, pentru că nu pot cotiza de două ori", a mai spus Delia Stanciu.

Program prelungit

Începând de luni, programul ghişeelor de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP)  va fi prelungit. „Am detaşat un angajat al CJP la AJOFM şi invers, pentru a facilita depunerea şi plata ambelor contribuţii în acelaşi timp. Ghişeele vor fi deschise în intervalul orar 8.00-19.00, în perioada 20-24 septembrie, pentru plata aferentă lunii august", a spus Delia Stanciu, consilier CJP.

Persoanele care nu depun declaraţiile de venit până în 24 septembrie, mai au o şansă sâmbătă, 25 septembrie, între orele 9.00 -13.00 şi luni, 27 septembrie, între orele 8.00 şi 18.00.

Plata pentru zece zile

Marile modificări din sistem au intrat în vigoare în data de 10 septembrie, aşa că, persoanele cu venituri din activităţi profesionale trebuie să-şi declare veniturile realizate în primele zece zile din această lună.

Pentru restul de 20 de zile, declaraţia o va face angajatorul. Acesta este obligat să depună o listă nominală a angajaţilor şi să vireze contribuţia de asigurări sociale într-un cont special deschis.

În timp ce la AJOFM angajatorii pot depune online declaraţiile, la CJP trebuie să se deplaseze la ghişeele instituţiei. Persoanele cu venituri ocazionale sunt obligate să-şi depună declaraţiile de venituri şi să plătească, lunar, contribuţia aferentă.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite