Braşov: Orban Ibolya foloseşte natura pentru a crea opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orban Ibolya creează aranjamente din frunze, viţă-de-vie şi fructe
Orban Ibolya creează aranjamente din frunze, viţă-de-vie şi fructe

Femeia creează cu multă migală şi talent aranjamente din frunze, viţă-de-vie şi fructe care ţin chiar şi un an întreg.

A copilărit în judeţul Harghita, alături de o bunică foarte pricepută la toate.  A învăţat de la ea să creeze şi să accepte tot ce îi oferă viaţa, şi bune şi rele. „Cred că avem asta în gene. În familie suntem mulţi iubitori de natură, care şi-au şi ales meserii în acest sens. Eu tot mereu am făcut ceva", povesteşte Ibi-neni, cum îi spun cunoscuţii. 

brasov, natura brasov, opere de arta brasov, portret brasov, creatii proprii brasov

Pasiunea pentru aranjamente din frunze şi alte simboluri ale toamnei a căpătat-o în urmă cu aproximativ trei ani. Pe atunci vindea flori în piaţă şi pentru că nu avea parte de foarte mulţi clienţi, a încercat să îşi ocupe timpul cu altceva. „Am găsit nişte frunze şi am început să mă joc cu ele. Le-am aranjat frumos. Apoi, m-am gândit să fac nişte coroniţe care puteau fi făcute cadou sau puteau fi duse la cimitir. Am văzut că exista interes pentru aşa ceva şi au început să se vândă din ce în ce mai bine. Am mers mai departe cu imaginaţia şi am făcut şi coşuleţe din ramuri de copaci. Cel mai uşor se lucrează însă cu viţa de vie sălbatică pentru că ramurile sunt mai moi", mai adaugă femeia.

brasov, natura brasov, opere de arta brasov, portret brasov, creatii proprii brasov

Opere de artă

De atunci, cea mai mare bucurie a braşovencei este venirea toamnei, când are materie primă la tot pasul. La orice aranjament, Ibi - neni foloseşte frunzele căzute, prezente într-o multitudine de culori, în această perioadă. Cel mai uşor de făcut sunt mănunchiurile de frunze, însă braşoveanca realizează şi aranjamente care pot fi considerate adevărate opere de artă.

brasov, natura brasov, opere de arta brasov, portret brasov, creatii proprii brasov

La un coşuleţ de mărime medie lucrează aproximativ o oră şi jumătate, dacă are toate cele necesare. Face flori de trandafir din frunze şi îi place să folosească crenguţe de buxus. Adaugă şi levănţică. În partea de jos a coşului pune muşchi luat din pădure. Coşuleţele ei pot să conţină nuci, mere, fructe de pădure, tărtăcuţe şi orice altceva îi mai oferă natura. Sunt date apoi cu un lac special care le menţine în aceeaşi stare chiar şi un an. Trebuie doar „reîmprospătate", din când în când, cu fixativ de păr.

Preţuri pentru toate lumea

Un aranjament simplu îl vinde cu numai 10 lei, iar preţul celor mai complicate nu depăşeşte 30 - 35 de lei.  „Nu a fost niciodată o afacere, ci doar un hobby. Mai vând dacă vrea cineva, dar banii nu mă iubesc pe mine şi cred că oricum sunt mult mai bogată decât mulţi alţii, din punct de vedere spiritual. Mie îmi place să mă joc şi asta şi fac atunci când creez aceste lucruri. Aşa ştiu eu să trec peste greutăţile vieţii", se mai confesează Orban Ibolya.

brasov, natura brasov, opere de arta brasov, portret brasov, creatii proprii brasov

Cu toate că stă în Hărman, femeia vine foarte des la Braşov, pentru că îi place să se plimbe prin pădurea de sub Tâmpa, de unde îşi alege şi „materialele". „Lumea care mă vede că mă plimb singură crede că sunt nebună. Mai ales când mă văd culegând frunze, muschi şi crenguţe. Dar mie îmi place foarte mult să stau cât mai mult în natură", râde braşoveanca.

 

Întrebări şi răspunsuri

Ce faceţi în restul anului?

Am aţă şi croşetez. Ştiu să fac de toate şi sunt o fire nostalgică. Am şi casa aranjată într-un stil aparte, cu multe obiecte care nu sunt ca cele de acum, moderne. Îmi dau frâu liber imaginaţiei şi cred că dacă gândeşti liber se rezolvă multe probleme.

Aveţi vreo creaţie de care vă amintiţi în mod deosebit?

Am făcut odată un cap de domnişoară, dintr-un dovleac. Am râs mult până l-am terminat. Lucrările mele sunt în general haioase, copilăroase. Eu râd şi mă distrez până le fac. Trebuie să ne jucăm pentru că altfel trecem mai greu prin viaţă.

 

Ce-i place

„Sunt o femeie credincioasă şi îmi place să fac bine. Îmi place să fac prăjituri şi să croşetez. Îmi plac florile şi tot ce ţine de natură. Am citit foarte mult şi cred că din fiecare carte poţi învăţa câte ceva. Lectura m-a apropiat de religie".

Ce nu-i place

„Nu îmi plac bârfa, ura şi invidia. Lucrurile acestea nu sunt bune pentru nimeni pentru că omoară spiritul. Nu îmi place să stau la poartă, la bârfă cu femeile. Nu îmi plac nici serialele sau telenovelele şi nu mă uit la televizor".

PROFIL

NĂSCUTĂ: 31 Iulie 1942, Crăciunel, Harghita

STUDII: Şcoala elementară, Harghita

FAMILIE: Căsătorită, trei copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite