Braşov: Cei trei turişti maghiari, care s-au rătăcit în Munţii Bucegi, au fost salvaţi (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei turişti din Budapesta, care vroiau să treacă de la Vârful Omu la Bran, au rămas blocaţi pe munte şi au cerut sprijinul salvamontiştilor. 

UPDATE, ORA 15.50 Turiştii au reuşit să ajungă teferi la baza pârtiei Zănoaga din Bran. Nu sunt răniţi, dar au spus că sunt foarte obosiţi. Cei trei maghiari au declarat că au plecat bine echipaţi pe munte, dar că au pierdut o parte din corzi şi nu au mai putut coborî. Au înoptat în zona Valea Ciubotea, iar dimineaţă au pornit din nou la drum. La ora 15.40 au ajuns în siguranţă la Bran.

ORA 13.00 Cei trei turişti din Budapesta au reuşit să trimită, acum 15 minute, un sms unui prieten din Ungaria prin care anunţă că sunt bine. În plus, aceştia se pare că au găsit un traseu montan marcat şi că încearcă să coboare de pe munte. De asemenea, echipele de salvamontişi şi jandarmi montani continuă să-i localizeze şi să-i aducă la baza pârtiei Zănoaga, din Bran.

ORA 12.10 Salvamontiştii şi jandarmii montani îi caută în continuare pe turiştii maghiari blocaţi de aseară pe munte. Operaţiunea de salvare se desfăşoară pe 25% din suprafaţa muntelui, iar salvamontiştii se ghidează după coordonatele oferite de turişti înainte ca telefoanele lor mobile să rămână fără baterie.

ORA 10.30 Cei trei turişti, doi bărbaţi şi o femeie, au rămas blocaţi, în Masivul Bucegi, după ce au intrat într-o zonă interzisă şi au fost surprinşi de o avalanşă pe care ei au provocat-o. Potrivit salvamontiştilor, cei trei turişti au coborât,  de la Vârful Scara, situat la 2.422 de metri altitudine, pe traseul Clincea - Bran, un traseu deosebit de dificil şi acoperit cu zăpadă tasată, apoi au continuat să coboare de la refugiul Ţigăneşti şi au intrat într-o zonă interzisă, provocând o avalanşă. Din fericire, turiştii maghiari au reuşit să iasă de sub valul de zăpadă, iar la această oră,  sunt în continuare căutaţi de salvamontişti.

ORA 9.00 În acest moment se formează alte două echipe de salvamontişti care să plece în căutarea celor trei turişti blocaţi pe munte. „În câteva minute vor pleca alte două echipe în căutarea lor, iar de această dată vom ataca şi din sus muntele“, a mai spus Florin Boboc.

ORA 7.00 Salvamontiştii au reluat căutările celot trei turişti din Budapesta. Din păcate, turiştii au rămas fără baterie la telefoanele mobile şi nu mai pot oferi indicaţii despre locul în care se află. De asemenea, operaţiunea este îngreunată şi de ceaţa care a căzut peste masivul muntos. „Am început să primim telefoane de la rudele şi prietenii lor din Budapesta. Am înţeles că cei trei au plecat chiar de miercuri pe munte şi nu ne putem explica de ce nu ne-au solicitat ajutorul mai devreme. Colegii mei fac eforturi în continuare pentru a-i localiza şi salva“, a mai spus Florin Boboc, şeful Salvamontului Bran.

ORA 01:00 Salvamontiştii nu au reuşit să ajungă la turiştii blocaţi în zona noului refugiu Tigăneşti. Ei s-au retras la cabana Mălăieşti urmând ca mâine dimineaţă să reia căutările.

5.03.2011, ORA 20.15  Cei trei turişti de naţionalitate maghiară au urcat pe munte miercuri, din oraşul braşovean Săcele la Vârful Omu, fiind avertizaţi asupra riscurilor de pe munte, spun salvamontiştii. Turiştii din Budapesta sunt blocaţi în zona noului refugiu Tigăneşti. „Cinci salvamontişti şi doi jandarmi montani au plecat să-i salveze pe cei trei turişti. Operaţiunea va fi foarte dificilă deoarece zona în care sunt blocaţi este foarte abruptă. Acţiunea de salvare se va desfăşura până dimineaţă“, a declarat Florin Boboc, şeful Salvamontului Bran.

Tot astăzi alţi trei turişti români, surprinşi de o avalanşă în Munţii Bucegi au fost salvaţi de salvamonti şi duşi la baza Vârfului Omu.Mai întâi s-a încercat salvarea celor trei turişti cu ajutorul elicopterului. Constantin Apăvăloaie, braşoveanul care a ajutat în mod voluntar mai multe echipe de salvamontişti în diferite operaţiuni de salvare, a încercat să-i aducă la loc sigur şi pe cei trei turişti din Budapesta. Din păcate, nu a reuşit decât să le arunce turiştilor un sac cu alimente şi ceai cald, după care au fost salvanţi de salvamontişti.

Ora 20.00 Cei trei turişti sunt din Budapesta şi sunt blocaţi pe munte de trei zile. Aceştia au fost surprinşi de o avalanşă, moment în care şi-au pierdut o parte dintre echipamente. Cei trei iubitori ai muntelui au reuşit să iasă de sub valul de zăpadă, dar au rămas blocaţi într-o zonă abruptă şi au cerut sprijinul salvamontiştilor.

La faţa locului s-au deplasat echipe de la Serviciul Salvamont Bran.

Vom reveni cu amănunte! 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite