Braşov: Oana Ţigănuş transformă lemnul în opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: În creaţii, Oana Ţigănuş s-a inspirat din lumea copiilor
Braşov: În creaţii, Oana Ţigănuş s-a inspirat din lumea copiilor

S-a inspirat din lumea copiilor şi a vrut să realizeze lucruri care să înfrumuseţeze casele celorlalţi, dar mai ales camerele celor mici.

După ce a profesat ani de zile ca şi grafician designer, braşoveanca s-a întors la marea ei iubire: arta. A reînceput să creeze imediat după ce a devenit mamă.

„Design-ul poate părea o muncă de creaţie, dar când te pune clientul să modifici cum vrea el şi nu accepta ideile tale, nu îţi mai vine să faci nimic. Nu am mai vrut nici să îmi petrec viaţa cu ochii în calculator, aşa că am căutat să fac ceva care să nu îmi ocupe tot timpul şi să îmi şi placă. În artă nu poţi lucra la normă sau într-un anumit orar. Lucrul meu de acum îmi dă posibilitatea să creez ce vreau eu şi când vreau eu", îşi motivează Oana decizia.

Braşoveanca spune că în creaţiile ei s-a inspirat din lumea copiilor. A vrut să realizeze lucruri care să înfrumuseţeze casele celorlalţi, dar mai ales camerele celor mici. „M-am gândit iniţial să fac jucării pentru copilaşi, dar sunt mult prea multe licenţe şi avize de obţinut. Apoi trebuie lucrat doar cu anumite materiale şi vopsele, ecologice, care să nu fie periculoase pentru cei mici. Aşa că m-am oprit la obiecte decorative şi plăcuţe personalizate, în special pentru camerele copiilor", povesteşte braşoveanca.

Munceşte din pasiune

Nici un obiect nu capătă o formă la întâmplare. Fiecare creaţie beneficiază de câteva ore de schiţe şi abia apoi lemnul intră în lucru. „Am început toamna şi am făcut schiţe pentru Crăciun, cu oameni de zăpadă şi îngeraşi, apoi am deviat spre animăluţe şi acum fac de la pisicuţe sau pinguini, până la bufniţe. La început le-am făcut cadou prietenilor, cunoscuţilor, apoi am început să şi vând", mărturiseşte Oana Ţigănuş.

După cum chiar ea recunoaşte, cel mai greu i-a fost să se înveţe cu uneltele de lucru. „Nu lucrasem niciodată cu aşa ceva şi sunt unelte nu prea uşor de mânuit. Doar lucrând am învăţat să mânuiesc echipamentul, am văzut cum se comportă maşina de tăiat lemnul, cea de şlefuit. Până atunci nu am bătut nici un cui în viaţa mea. Soţul meu mi-a arătat cum se schimbă pânza şi multe altele", îşi mai aminteşte femeia.

Lucrul cu lemnul îi aduce braşovencei foarte multe satisfacţii şi, spune ea, o pregăteşte pentru o nouă etapă în creaţie. „Este o muncă mai mult murdară decât grea. Lucrezi în mult praf, dar eu mă simt foarte bine la partea de culoare. Lucrez multe ore la un obiect, pentru că totul e manual", recunoaşte artista.

Clientela este puţină şi banii şi mai puţini,însă deocamdată femeia nu vede în pasiunea ei, o afacere. Preţurile obiectelor realizate de ea sunt cuprinse între 12 şi 40 de lei. „Preţul este simbolic. Munca nu este plătită, dar nu am căutat partea financiară. Am vrut doar să renunţ la calculator şi să mă joc din nou în culori, lucru pe care îl pierduisem de când am terminat facultatea. Lemnul este un suport, un pretext", spune mândră Oana Ţigănuş. 

Întrebări şi răspunsuri

Ţi-ai dori ca şi copiii tăi să devină artişti?

E dorinţa mea cea mai mare. Băiatul, care are patru ani, pare deja foarte talentat şi desenează foarte frumos. Decât avocaţi sau notari, chiar dacă ar avea mult mai mulţi bani, mai bine să fie artişti, visători, pentru că ar avea o viaţă mai frumoasă, mai plină de culoare, de prieteni şi de dragoste. 

Ce îţi doreşti să faci mai departe?

Peste zece ani nu ştiu ce o să fac, dar la 60 de ani mă văd cu un magazin de antichităţi. Îmi doresc foarte mult asta pentru că îmi plac obiectele de artă vechi.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult fotografia, dar nu am avut timp să aprofundez partea tehnică a ei. Am cochetat câţiva ani şi cu moda. Primii doi ani de facultate am avut câteva colaborări pe partea de design vestimentar".

Ce nu-i place

„Nu-mi place omul zilelor noastre, pentru că a uitat de principii şi a devenit lacom, puturos şi rău. Nu mai ştie şi nu mai vrea să vadă ce e frumos, nu-l interesează decât banii şi atât. Nu suport şerpii, râmele şi tot ce înseamnă târâtoare, în general. Am o fobie în privinţa lor".

PROFIL

NĂSCUTĂ: 14 aprilie 1973, Bucureşti

STUDII: Facultatea de Design, Timişoara

FAMILIE: căsătorită, doi copii

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite