Braşov: Oana Schmidt Hăineală şi-a urmat tatăl în cariera de procuror

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul a dus o luptă continuă împortiva corupţiei şi, la începutul lunii, a câştigat alegerile pentru un loc în CSM.

Oana Schmidt Hăineală a devenit procuror fiindcă şi-a dorit să-şi urmeze tatăl în cariera de magistrat. „Tatăl meu a fost procuror şi de la vârsta de cinci ani nu mi-am dorit decât să-i pot urma cariera. Îmi amintesc că aveam cam opt ani şi m-a lăsat să asist la o audiere dintr-un colţ al biroului. Eram absolut fascinată de ce se întâmpla acolo. Tatăl meu, care, din păcate, a murit când eu aveam 17 ani, a fost un model pentru mine din toate punctele de vedere", povesteşte magistratul.

A anchetat magistraţi şi poliţişti

După terminarea facultăţii, Oana Schmidt Hăineală şi-a început cariera ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Magistratul a evoluat rapid şi, în 2004, a fost delegat, pentru o perioadă, în funcţia de procuror, apoi de procuror şef al Biroului de Anchete Speciale Magistraţi şi Poliţişti din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Competenţa Biroului viza instrumentarea cauzelor având drept obiect posibile infracţiuni comise de magistraţi şi poliţişti. Un caz complex la care am lucrat şi la care mă pot referi, pentru că a fost soluţionat definitiv de către instanţă, prin pronunţarea unei soluţii de condamnare, a implicat cercetarea mai multor judecători, a unui procuror şi a mai multor poliţişti din zona Neamţ. Responsabilitatea în astfel de cauze este foarte mare. Vorbim despre magistraţi pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale înseamnă suspendarea din funcţie cu toate implicaţiile sociale ale unor astfel de măsuri", spune magistratul.  

A luptat împotriva corupţiei

De asemenea, la Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală a avut ocazia să fie reprezentantul României la GRECO ( Grupul Statelor împotriva Corupţiei) şi la RAI (Regional Anticorruption Initiative), unde s-a ocupat de politici publice în domeniul anticorupţiei. A venit la Braşov anul acesta, când s-a transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. Ambiţioasă din fire, ea a candidat anul acesta şi la alegerile pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi a câştigat. „Avem o mulţime de lucruri de făcut. Aşteptările magistraţilor de la noi sunt foarte mari şi nu vrem să-i dezamăgim", spune procurorul.

Chiar dacă munceşte foarte mult, Oana Schimidt Hăineală îşi face timp şi pentru cei dragi. „Timp liber nu prea am mai avut, dar atunci când se iveşte, caut să stau cât mai mult cu familia mea, cu mama, soţul meu, cu vărul meu Andrei. Ei îmi «încarcă bateriile». Nu aş putea să nu o menţionez pe Maya. Este căţeluşa mea boxer inteligentă şi sensibilă, practic e parte din familie. Aştept şi eu mini vacanţa de Crăciun şi abia aştept să o văd pe mama aranjând pomul de Crăciun. Cred că este simbolul meu pentru linişte şi echilibru", mai spune magistratul.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi atins toate obiectivele propuse?

Nu pot spune că profesional mi-am fixat vreun obiectiv pe care să nu-l fi atins, cel puţin până în prezent. Poate nu întotdeauna în timpul şi în ritmul pe care mi le propusesem, dar finalitatea a fost cea scontată. Sper din suflet ca peste şase ani, la terminarea mandatului în CSM, să pot spune acelaşi lucru.

Aţi lucrat în domeniul anticorupţiei. Cum a fost?

Este un domeniu care m-a intersat în mod deosebit, atât din perspectiva metodelor de investigare, cât şi din punctul de vedere al sentimenului unei datorii îndeplinite faţă de rezultatul final al muncii.

Ce-i place:

„ Îmi place mult să călătoresc. Este o insulă în Grecia, Skiathos, unde mergem de doi ani, în fiecare vară, şi unde aş merge ori de câte ori aş putea. Îmi place să studiez limbi străine. Totdeauna m-au fascinat alte culturi, diferite de a noastră. Acum studiez araba, e o limbă frumoasă şi nu atât de grea cât pare la prima vedere", spune magistratul.

Ce nu-i place:

„ Nu-mi place lipsa de cuvânt, duplicitatea şi minciuna.Toată viaţa am crezut cu tărie că adevărul este cea mai bună minciună.Cred că este foarte important să fii cinstit şi cu tine însuţi şi cu ceilalţi şi cred că fiecare trebuie să-şi conştientizeze limitele şi să nu promită decât ce poate îndeplini", afirmă Oana Schmidt Hăineală.

 Profil

Născută. 2 iunie 1975, Focşani, judeţul Vrancea

Studii. Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi

Familie. Căsătorită

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite