O româncă, printre cei mai buni somelieri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia a făcut inclusiv stagii de pregătire în bucătărie, alături de maeştri bucătari. Foto: vinul.ro
Iulia a făcut inclusiv stagii de pregătire în bucătărie, alături de maeştri bucătari. Foto: vinul.ro

Iulia Goşea are doar 27 de ani şi este licenţiată în matematică, dar lucrează ca somelier într-un restaurant din Franţa. Tânăra a reuşit să schimbe imaginea României peste hotare, numărându-se printre cei mai buni opt somelieri ai Europei şi în primii 12 din lume.

Iulia Goşea, membră a Asociaţiei Somelierilor din România, care îşi are sediul la Braşov, a reprezentat ţara noastră la „Trofeul Cel mai bun somelier al Europei 2010". Ea a reuşit să se califice printre cei opt semifinalişti, la concursul, care a fost organizat la Strasbourg, urmând ca în cursul zilei de astăzi să afle dacă a obţinut premiul cel mare.

Iulia Goşea are doar 27 de ani şi este licenţiată în matematică, dar lucrează ca somelier într-un restaurant clasat cu 2 stele Michelin, din Franţa. Înainte de a începe să pună bazele carierei sale de somelier, Iulia a fost profesoară de matematică în Franţa. Deşi aparent nu există legătură între cele două ştiinţe, ea compară stiinţa vinului cu cea a matematicii, mai exact etapele logice ce trebuie urmate în cazul fiecăreia dintre ele.

someliera

Pasiunea ei pentru gastronomie şi pentru vinul de calitate porneşte încă din copilărie, într-o familie ce aprecia mâncărurile gustoase şi un tată producător de vinuri. Astfel, deşi lucra în domeniul învăţământului, a început să studieze în Franţa ştiinţele vinului. S-a înscris la cursuri de analiză senzorială şi degustare la Universitatea Vinului, pregătindu-se pentru obţinerea diplomei de somelier, pe care a obţinut-o cu uşurinţă.

Vicecampioană în România

În toamna lui 2008, Iulia s-a reîntors în România, unde a obţinut doar titlul de vicecampion la Trofeul Somelăriei, iar apoi, a decis să vadă cum e să fii somelier în România, şi a lucrat timp de şase luni la Cramele Halewood România ca „flying somelier", mergând în fiecare seară la alt restaurant ca să facă prezentare de vinuri.

someliera 2

Tânara a fot dezamăgită însă, de clientela românească pe care a considerat-o dificilă, mai ales că, spune ea, ideea şpriţului nu prea este înţeleasă.

Totodată, românca s-a clasat între primii 12 somelieri din lume la ultimul concurs mondial, desfăşurat în Santiago de Chile în aprilie 2010, ea participând ca membru ASR., unic reprezentant al ţării noastre.

De asemenea, a fost aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume în cadrul aceleiaşi competiţii. În 2009, Iulia a câştigat şi titlul de cel mai bun somelier din Monaco şi Coasta de Azur. Procesul de pregătire intensivă a Iuliei în somelerie şi gastronomie durează de peste cinic ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite