Braşov: O afacere de familie, condusă din penitenciar, a păgubit 100 de persoane din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţeparii, toţi din judeţul Prahova, s-au folosit de metoda înşelăciunii prin SMS, promiţându-le păgubiţilor premii substanţiale, în schimbul achitării unor „comisioane". 40 dintre cei păcăliţi sunt braşoveni. Prejudiciul se ridică la 40.000 de lei.

Reţeaua anihilată de anchetatorii braşoveni era constituită din patru prahoveni, Ion N., de 29 de ani, capul grupării şi încarcerat în penitenciar la vremea comiterii faptelor, soţia acestuia Gabriela N., de 19 ani, Florentina S., de 37 de ani, mama Gabrielei, şi Marius P., de 30 de ani, concubinul Florentinei S. Cei patru sunt acuzaţi că, în perioada 2009- 2010, au păcălit 100 de persoane din ţară, trimiţându-le pe telefonul mobil mesaje prin care erau anunţaţi că au câştigat premii substanţiale. Pentru a intra în posesia premiilor, păgubiţii trebuiau să achite nişte „comisioane", care erau stabilite în funcţie de client, între 300 şi 600 de lei. Banii erau trimişi prin mandat on-line, la oficii poştale din Ploieşti.

Ancheta în acest caz a fost declanşată în luna august, când s-au înregistrat primele plângeri, la Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov. Cercetările efectuate de procurori şi de poliţiştii de la IPJ Braşov au evidenţiat o reţea foarte bine organizată. „Transmiteau pe 1.000 de numere de telefon, alese la întâmplare, un mesaj de tipul «Aţi câştigat 20.000 de euro», iar persoanele care primeau acest mesaj luau legătura cu operatoarea, care era una dintre făptaşe. Aceasta lăsa să se înţeleagă faptul că este de la Departamentul de Relaţii cu clienţii, după care comuta legătura la Departamentul Premii România, unde răspundea unul dintre inculpaţi. În funcţie de persoana cu care vorbea, acesta cerea sume cuprinse între 300 şi 600 de lei pentru plata unor comisioane, apoi indica o persoană şi un cont, în care trebuiau viraţi banii. În general, contul era pe numele unor complici din Ploieşti", a explicat şeful Serviciului Cabinet al IPJ Braşov, comisarul şef Ion Necşulescu.

Anchetatorii au efectuat trei percheziţii domiciliare în localităţile Berceni şi Târgşoru Vechi, din judeţul Prahova. În locuinţele inculpaţilor, oamenii legii au găsit zeci de cartele SIM, 10 telefoane mobile, bonuri valorice de reîncărcare a cartelelor, notiţe conţinând textul utilizat pentru inducerea în eroare a persoanelor cărora le trimiteau SMS-uri, notiţe conţinând sumele de bani încasate de la păgubiţi, facturi de ridicare a mandatelor on-line şi alte înscrisuri.

Trei dintre suspecţi au fost arestaţi preventiv, cu excepţia Florentinei S., care este cercetată în stare de libertate, fiindcă are în îngrijire un bebeluş de trei luni.

Inculpaţii au fost reţinuţi în data de 21 septembrie, iar astăzi, trei dintre ei au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în contracte prin mijloace frauduloase în formă continuată. Pedeapsa maximă prevăzută de lege este de maxim 15 ani", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, procurorul Alexandru Codreanu.

Unul dintre inculpaţi, în speţă capul reţelei, Ion N. este recidivist post condamnatoriu şi culmea, el fusese eliberat din penitenciar în data de 20 septembrie, chiar cu o zi înainte să fie reţinut pentru înşelăciunile prin SMS. Bărbatul fusese încarcerat pentru furt calificat.

Anchetatorii spun că numărul păgubiţilor ar putea fi mult mai mare, iar cercetările sunt în plină desfăşurare. „Dorim să atragem atenţia cetăţenilor să fie foarte atenţi atunci când primesc mesaje pe telefoanele mobile,  prin care sunt anunţaţi că au câştigat premii substanţiale, fiindcă naivitatea costă", a mai spus procurorul Alexandru Codreanu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite