Braşov: Nicolae Nicoară luptă pentru unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoale Nicoară a fost pasionat de mic copil de istoria ţării noastre
Nicoale Nicoară a fost pasionat de mic copil de istoria ţării noastre

Din 1992 braşoveanul conduce Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, iar visul său cel mai mare este ca ţara noastră să redevină ceea ce a fost: România Mare.

Nicoale Nicoară, în vârstă de 70 de ani, a fost pasionat de mic copil de istoria ţării noastre, de când bunica sa i-a aratat pentru prima oară Atlasul României. „Acolo am văzut pentru prima dată harta României Mari. Era mare, frumoasă, rotundă şi viu colorată. Acolo am făcut cunoştinţă cu Nistrul, cu Dunărea şi cu Tisa. Dar, tot acolo, deasupra hărţii României, erau trei foiţe transparente. Prima foiţă acoperea Ardealul de Nord, următoarea sudul Dobrogei şi ultima acoperea Nordul Bucovinei şi toată Basarabia. Era în 1947, aveam doar 7 ani şi a trebuit să înţeleg de ce atlasul trebuia păstrat pitit printre rufe. De atunci am început să-i iubesc pe ruşi, dar şi Basarabia şi Bucovina", îşi aminteşte Nicoale Nicoară.

Marea Unire, doar un vis

Totuşi, braşoveanul nu a urmat o carieră în domeniu, ci a decis să se facă inginer.  „Mereu am fost un om cu aplicaţii spre tehnică. Istoria e însă o treabă de suflet", spune Nicolae Nicoară.

Căderea regimului comunist le-a adus speranţă susţinătorilor Basarabiei şi Bucovinei. Toţi au crezut că va urma marea unire, dar a fost un vis. „A fost cel mai bun moment, dar Iliescu a consultat Moscova şi dacă la acea vreme Parlamentul şi Preşedinţia spuneau  «Da», acum eram uniţi. Asta este cea mai mare nemulţumire a mea", spune Nicoale Nicoară.

După Revoluţie s-a înfiinţat, la Bucureşti, Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, iar braşoveanul a fost imediat cooptat. „Eu nu sunt basarabean, nici bucovinean, dar am citit istoria Basarabiei şi Bucovinei şi eram la curent cu toate evenimentele istorice. S-a organizat Adunarea Generală şi, probabil, văzându-mă mai activ, m-au ales preşedintele filialei de la Braşov", spune bărbatul.

Ajutor pentru românii de peste Prut

Încă de la înfiinţare, Asociaţia a derulat o serie de proiecte menite să strângă legăturile dintre românii noştri şi cei de peste Prut. „Ţinem legătura cu fraţii noştri, le trimitem cărţi, organizăm evenimente culturale şi simpozioane. Avem două date importante pe care le sărbătorim. Este vorba despre data de 27 martie, când a fost unirea Basarabiei cu România şi data de 29 noiembrie, când Bucovina a semnat actul de unire cu România. Totodată, organizăm evenimente cu alte organizaţii care au obiective apropiate cu ale noastre. Este vorba despre Societatea pentru Limba şi Literatura Română din Bucovina - filala Iancu Flondor din Braşov, Fundaţia Neamul Românesc şi Organizaţia Studenţilor din Basarabia şi Bucovina, înfiinţaţă anul trecut de către studenţi de acolo care învaţă la noi în ţară", spune Nicolae Nicoară.

Braşoveanul nu şi-a pierdut speranţa că poate, într-o bună zi, românii noştri şi cei de peste Prut vor fi un întreg. „Dorinţa mea cea mai mare este ca toţi să lupte pentru reunificarea românilor, să fie bine pentru toţi, iar acest lucru să se realizeze în scurt timp", spune Nicolae Nicoară.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de mult credeţi că se doreşte această unire?

Românii de peste Prut îşi doresc mai mult decât noi, fiindcă pentru ei ar fi un pas înainte, dar pentru noi este un dezinteres total şi mă doare acest lucru. Oricum nu întrevăd nicio schimbare.

Cât de patrioţi sunt tinerii?

Tineretul este refractar şi nu l-a învăţat nimeni să fie patriot. Tinerii din ziua de azi au alte preocupări. Noi, la simpozioane, colaborăm cu diverşi profesori şi invităm clase de elevi să participe, dar ulterior niciunul dintre ei nu a venit să colaboreze cu noi.

Ce-i place:

„Îmi place să fac excursii şi să urc pe munte. Am mers pe toţi munţii de la noi din ţară, iar până acum doi ani am şi schiat.Mai îmi plac calculatoarele, care au rămas o pasiune pentru mine şi muzica clasică", spune Nicolae Nicoară.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place lipsa de civilizaţie, faptul că toţi politicienii sunt nişte semidocţi şi interesaţi de propriile lor averi şi jafuri. Nu-mi place unde este dusă ţara asta", mai spune braşoveanul.

Profil:

Data şi locul naşterii: 22 noiembrie 1940, Bucureşti

Studii: Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii

Familie: căsătorit, un copil

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite