Braşov: Ni se interzice dreptul la medicamente gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Farmaciştii nu mai pot elibera medicamente compensate
Braşov: Farmaciştii nu mai pot elibera medicamente compensate

La Braşov trebuie să scoţi bani din buzunar după jumătatea fiecărei luni, chiar dacă ai reţetă compensată sau gratuită. Farmaciştii spun că primesc lunar telefoane de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi le spune să sisteze eliberarea de compensate. 

Citeşte şi:

Medicii nu mai eliberează reţete gratuite şi compensate

Dacă te îmbolnăveşti după data de 15 a fiecărei luni trebuie să scoţi bani buni din buzunar pentru medicamente. Asta deoarece Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate le-a interzis practic farmaciştilor să mai elibereze reţetele compensate şi gratuite după o anumită dată. Motivul: lipsa fondurile. Nici până acum nu s-au semnat contractele de finanţare pe anul acesta şi se lucrează practic după sumele alocate anul trecut.

„Suntem singurul judeţ din ţară în care s-a interzis eliberarea reţetelor compensate şi gratuite. Luna aceasta, ordinul de la CAS ne-a interzis eliberarea medicamentelor din data de 24. De atunci, pacienţii trebuie să plătească dacă doresc tratament", a declarat Maria Botezatu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov.

Se vor accepta doar anumite reţete

Potrivit farmaciştilor, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  Braşov a ajuns cu deontarea numai la nivelul lunii iulie a anului trecut. În plus, există probleme şi în ceea ce priveşte decontarea. „Doar anumite categorii de reţete ni se mai decontează. Avem în sertare facturi nedecontate din luna februarie şi multe din cele de luna aceasta s-ar putea să nu fie decontate, toate fiind în valoare de mii de lei. Nu se decontează reţetele pentru diabet, transplanturi sau boli neurologice", mai spune Maria Botezatu.

Preşedinta Colegiul Farmaciştilor mai spune că se va ajunge în colaps. „Cred că începând cu luna aprilie nimeni nu va mai elibera medicamente care nu se decontează, iar acest lucru este grav pentru pacienţi", mărturiseşte femeia.

Conducerea Casei Judeţene de Asigurăi de Sănătate, contactată insistent de reporterul „Adevărul de Seară" nu a dat un răspuns cu privire la blocajul medicamentul. Dacă vom primi informaţiile solicitate le vom afişa pe www.brasov@adevarul.ro.

Medicamentele sunt mai scumpe

Începând de astăzi medicamentele vor fi mai scumpe, în medie cu 6%. Este încă o lovitură dată braşovenilor care şi aşa, de multe ori plătesc din buzunar pentru reţetele care ar trebui să fie gratuite. În plus compensarea se va aplica la preţul medicamentului cel mai ieftin dintr-o grupă similară şi nu neapărat la produsul înscris pe reţetă.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite