Braşov: Nelu Ilie a salvat zece sinucigaşi din faţa trenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele trei decenii de carieră a luat parte la cercetarea a peste 1.500 de cazuri de persoane lovite de tren şi îşi aduce aminte de fiecare în parte.

De aproape 30 de ani, subcomisarul  Nelu Ilie poate spune că a văzut foarte multe. Aavut parte în carieră şi de lucruri bune, dar şi de tragedii. Consideră că realizarea sa cea mai importantă este faptul că a reuşit, în timp, să convingă  oameni să renunţe la sinucidere.

„Sunt dosare, cazuri, speţe a căror rezolvare îţi dau un sentiment de satisfacţie, dar cel mai frumos şi intens lucru îl simţi atunci când reuşeşti să convingi oameni aflaţi pe calea ferată, aşteptând să-i taie trenul, că viaţa merită trăită. Practic salvezi vieţi. Atunci când aceşti oameni vin şi îţi mulţumesc că nu i-ai lăsat să se omoare, chiar simţi o satisfacţie", ne-a mărturisit subcomisarul Nelu Ilie.  

Poliţistul spune că pe unii i-a „speriat de moarte"  arătându-le fotografii ale unor persoane tăiate de tren, iar pe alţii i-a făcut să se răzgândească povestindu-le cum unii plătesc bani grei pentru a mai trăi o zi. „Sunt cazuri şi cazuri. Nu există o reţetă de salvat oameni, dar dacă apuc să vorbesc cu ei îi conving să renunţe", ne-a spus Ilie.

În cele trei decenii de activitate a luat parte la cercetarea a peste 1.500 de cazuri de persoane lovite de tren. Îşi aduce aminte de fiecare în parte, dar cunoaşte în detaliu prima tragedie de acest gen, din 1981.

Poliţist din tată-n fiu

Tatăl subcomisarului Nelu Ilie a lucrat şi el aproape 30 de ani la Postul de Poliţie Transporturi din Gara Braşov. „Până în 1981, când am venit eua lucrat şi tata aici. Apoi a fost transferat la Poliţia Municipiului, fiindcă normele interne nu permiteau să lucrăm amândoi în acelaşi loc. Atunci am încheiat cu tata un proces verbal de predare-primire a unor documente", şi-a amintit Nelu Ilie.     

Viaţa de poliţist la Transporturi nu însemnă doar accidente feroviare, aşa că Nelu Ilie consideră că dosarul cel mai important la care a lucrat s-a referit la un grup de aproape 200 de persoane, care, în anii 1985-1986, reuşiseră să pună la punct un sistem complex de fraudare a CFR-ului. „S-a lăsat atunci cu arestări de la casieri, şefi de secţii ori districte, până la directori economici şi director de Regională", mai spune poliţistul.   

În ciuda neajunsurilor sau a momentelor grele, subcomisarul spune că ar lua-o oricând de la capăt. „Sunt şi perioade grele. Într-un serviciu de 12 ore, am avut şapte tăiaţi de tren. Apar, însă, momente în care vine un om şi-ţi mulţimeşte că l-ai salvat şi atunci ai puterea să mergi mai departe", a mai spus poliţistul. 

Profil

Născut: 5 iunie 1960, Braşov

Studii: Facultatea de Drept

Funcţie: şef Poliţie Transporturi Braşov

Familie: căsătorit, are trei copii.

Ce-i place:

„Îmi place seriozitatea, punctualitatea şi profesionalismul. Aştept să întâlnesc aceste calităţi la cei care lucrează cu mine. Îmi place şi să mă întâlnesc cu satisfacţia lucrului bine făcut, iar munca de poliţist îţi poate oferi asemenea momente", spune Nelu Ilie. 

Ce nu-i place:

„În general nu-mi plac instabilitatea, dezordinea, haosul şi lipsa de responsabilitate. Din păcate sunt mulţi oameni în societatea noastră actuală care fug de obligaţia de a-şi asuma responsabilităţi. Eu am fost educat într-un alt spirit", a precizat poliţistul.

Întrebări şi răspunsuri:

Există cazuri imposibil de rezolvat?

După 30 de ani în munca de Poliţie sunt convins că nu există aşa ceva. În fiecare caz există ceva de care să te foloseşti. În orice faptă apare ceva, o urmă, un semn, un indiciu, care nu mai depinde de voinţa celui ce a comis-o, iar acel ceva poate duce la elucidarea cazului.  

Ce altă meserie v-ar fi plăcut să aveţi?

Cred că aş fi putut lucra pe post de mecanic de locomotivă. Acesta a şi fost visul copilăriei mele, însă, în urma unei întâmplări, m-am răzgândit. Eu am crescut în familie în mediul transporturilor, deci nu puteam alege un domeniu total diferit.  

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite