Muntele Tâmpa, atracţie turistică cu program scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de turişti fac cozi interminabile la telecabina Tâmpa, pentru a apuca o cursă în plină caniculă. Turiştii care aleg mijlocul de trasport pe cablu trebuie să ştie, însă, că ultima coborâre de pe Tâmpa este la ora 18.00, excepţie făcând zilele de weekend, când programul este prelungit cu doar o oră.

Turiştii veniţi în zonă au la dispoziţie şi un restaurant, de unde se vede superb panorama. Din păcate, la fel ca şi muntele Tâmpa, acestea sunt o atracţie cu program scurt. Transportul pe cablu este administrat de „Ana Hotels", compania deţinut de milionarul George Copos.

În plus, restaurantul „Panoramic" nu mai are de mult aerul de pe vremuri. Acesta este administrat de Aro Palace. Puţini turişti se mai opresc aici, tocmai pentru că localul seamănă mai degrabă cu o bodegă prăfuită.

Obiectiv turistic

Tâmpa este singura rezervaţie peisagistica din România ce se întinde pe o suprafaţa de 150 de hectare din judeţul Braşov. Aici au fost consemnate pentru prima data două specii de plante ce trăiesc numai în România: Crucea Voinicului şi Obsiga Bârsana.

De asemenea, pe Muntele Tâmpa s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din ţară. De-abia în acest an, Tâmpa a intrat în custodia Agenţiei Metropolitane Braşov. Până atunci, rezevaţia era lăsată de izbelişte de autorităţi şi nu avea un plan de management şi protecţie.

Pentru a ajunge pe munte, braşovenii şi turiştii trebuie să folosescă transportul pe cablu. Preţul unei călătorii dus-întors cu telecabina este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Alternativele la telecabină sunt treptele lui Gabony, cele 25 de serpentine şi drumul de maşină, care începe de la Iepure.

Capacitatea unei cabine este de 20 de persoane, diferenţa de nivel este de 320 de metri, lungimea traseului este de 540 de metri, durata unei curse fiind de aproximativ 2 minute şi 20 de secunde.

Cetatea Brassovia, reînviată

Primăria vrea să reabiliteze vechea cetate Brassovia, situată pe Tâmpa, astfel încât să fie vizibilă, după modelul Râşnov. Autorităţile au de gând să o scoată la lumină cu ajutorul arheologilor, planurile fiind acelea de a organiza un şantier arheologic care să atragă şi turişti în zonă.

Vechea cetate medievală, acum acoperită de pământ şi vegetaţie, ocupă o suprafaţă de circa 23.000 mp şi are ziduri înalte şi groase de 1,70 m până la 1,80 m.

Obiectivul a reprezentat un important punct de apărare pentru Braşovul anilor 1.400, dinaintea venirii cavalerilor teutoni în ţara Bârsei. Prima dată, cetatea a fost atestată într-un document datat 16 octombrie 1434.

Poziţia dominantă de pe Tâmpa, izolarea şi înclinarea pantelor au făcut din Cetatea Braşovia o fortificaţie imposibil de cucerit şi, totodată, „cheia" stăpânirii oraşului. Potrivit unor istorici, aici s-ar fi adăpostit domnitorul Mircea cel Bătrân şi familia sa când Ţara Românească a fost invadată de otomani. În interiorul Cetăţii au fost descoperite recent vestigiile Capelei Sfântului Leonhard şi o cisternă de apă, situată la 6 m adâncime.

Credeţi că este nevoie de investiţii pe Tâmpa?

Mie mi se pare un loc frumos, plin de vegetaţie. Nu cred că ar trebui stricat cu investiţii noi, pentru că are farmec şi aşa, Venturica Barb, 58 de ani, pensionară

image

Zona este frumoasă, dar probabil că dacă acel resturant ar fi renovat, lucrurile ar sta altfel. În rest, foarte mulţi turişti în zonă, Maria Ionescu, 63 de ani, inginer

image

Ar trebui să se investească mult, dar nu are cine. Este foarte frumos că avem o asemenea locaţie, dar nu ştim ce să facem cu ea, Vasile Cuseu, 55 de ani, fără ocupaţie

image

Ar fi frumos dacă s-ar reconstrui cabana din lemn de la panoramic, care arăta speldid şi se vedea tot Braşovul de acolo, dar a ars. Aş face o discotecă pe Tâmpa, Vasile Hanc, 50 de ani, electronist

image

Cred că ar fi binevenite nişte investiţii acolo, prin atragerea investitoilor străini. Ar fi nevoie de un studiu de piaţă pentru a vedea câţi turişti vizitează Tâmpa, Mădălina Dobre, 21 de ani, studentă

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite