Braşov: Doi soţi, asistenţi maternali, cresc cinci copii abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Râşnov are în grijă cinci copii şi câte un salariu de 960 de lei, din care se va tăia 25%. În ciuda greutăţilor, asistenţii maternali nu vor să renunţe la copiii pe care îi au în grijă şi spun că vor face totul ca să le ofere cele mai bune condiţii.

Mariana şi Gheorghe Brătulescu au devenit asistenţi maternali după ce au muncit ani buni în Întreprinderea de Scule Râşnov.

„Eu am fost disponibilizată şi m-am înscris la cursul pentru asistenţi maternali. La câţiva ani distanţă şi soţul meu a făcut acelaşi lucru. Noi avem două fete, iar una dintre fiicele noastre este înfiată. Iubim copiii şi am considerat că suntem potriviţi pentru aşa ceva", a spus Mariana Brătulescu.

image

„Părinţii de împrumut" fac tot ce le stă în putere ca micuţilor să nu le lipsească nimic. „Avem o responsabilitate imensă. De aceşti copii avem mai multă grijă decât am avut de ai noştri. În noaptea de Paşte am fugit cu Marian la spital pentru că era răcit şi avea dificultăţi de respiraţie. N-a mai contat nimic, copiii sunt mai importanţi decât orice altceva", a spus Mariana Brătulescu.

Venituri mult prea mici

În momentul de faţă, familia de asistenţi maternali are în grijă un băiat şi patru fete, cu vârste cuprinse între unul şi unsprezece ani. Pe lângă cele două salarii de 960 de lei, familia mai beneficiază de alocaţiile copiilor şi de un ajutor de hrană. Veniturile însumate nu depăşesc însă 3000 de lei lunar, pentru toate cele şapte persoane din casă.

image

„Ne descurcăm cu banii pe care îi primim de la stat, deoarece chibzuim fiecare leu. Facem cumpărături de la magazine en-gross şi aşa reuşim să le asigurăm copiilor tot ce le trebuie", a spus asistentul maternal.

Va fi mai greu

Oamenii sunt conştienţi că odată cu scăderile anunţate de salarii şi alocaţii, traiul lor va fi din ce în ce mai greu. Cu toate neajunsurile însă, cei doi asistenţi maternali nu vor să renunţe la copiii pe care îi îngrijesc sau la profesia de „părinţi".

image

 „Statul nu îi încurajează pe asistenţii maternali. Noi nu avem program ca angajaţii normali. Lucrăm 24 de ore din 24, dar nu beneficiem de facilităţile pe care le au restul angajaţilor: plata concediilor sau sâmbete şi duminici plătite. Nu ar trebui să fie regim separat pentru asistenţii maternali. O scădere a veniturilor nu ne-ar ajuta deloc, dar nu renunţăm la copii pentru nimic în lume. Să nu am eu ce mânca, copii vor avea ", a declarat Gheorghe Brătulescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite