Medicamentele străine se scumpesc de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor critică dur noul mod de compensare al medicamentelor, sistem care se va aplica de 1 iulie şi care va duce la scumpirea medicamentelor străine cu cel puţin 40%. Până acum reducerea de 50% sau 90% se aplica exact la medicamentul înscris pe reţetă.

De luna viitoare sistemul se va schimba. De exemplu dacă veţi avea pe reţetă un produs străin, dar la care există şi un înlocuitor românesc, reducerea de preţ se va aplica acesta din urmă. Se revine astfel la preţul de referinţă, adică se compensează cel mai ieftin medicament dintr-o grupă de produse care se folosesc pentru aceeaşi boală.

Practic dacă aveţi pe reţetă un medicament străin care costă 100 de lei, iar pe piaţă există şi unul românesc similar care costă 10 lei, de la 1 iulie, compensarea de 90% se va aplica la cel mai ieftin şi va fi de 9 lei. Dacă îl doriţi pe cei străin veţi scoate din buzunar 91 de lei.

Medicii nici nu vor să audă de noua metodă de compensare a medicamentelor. „Colegiul Medicilor din România apreciază că stabilirea preţului de referinţă pe clasă terapeutică ar fi o gravă eroare managerială şi medicală, deoarece este documentat ştiinţific că există mari diferenţe în efectul clinic (ataât beneficiu terapeutic cât şi efecte secundare) între diferite medicamente din cadrul aceleiaşi clase terapeutice" se arată în comunicatul Colegiului Medicilor.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite