Braşov: Măsuri pentru salvarea unei importante rezervaţii naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Vor fi delimitate ariile de protecţie strictă din interiorul rezervaţiei
Braşov: Vor fi delimitate ariile de protecţie strictă din interiorul rezervaţiei

Subprefectul Ciprian Băncilă s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Asociaţiei EPAL-RO ECO Protection Activities&Learning (ONG care a devenit custodele sitului Natura 2000 Avrig-Scorei-Făgăraş), Iuliu Miklos, şi cu primarii celor cinci localităţi din judeţ pe raza căreia se întinde această arie de protecţie specială avifaunistică.

Potrivit HG 1.284/2007, acest sit se întinde atât la nivelul judeţului Braşov, cât şi pe raza judeţului Sibiu, de o parte şi de alta a cursului râului Olt şi ocupă 4% din comuna Beclean, 1% din municipiul Făgăraş, 3% din teritoriul localităţii Ucea, 3% din Viştea şi 7% din Voila. În acest areal trăiesc 29 de specii de păsări protejate, iar aria de protecţie avifaunistică este tranzitată de 86 de specii prevăzute în Convenţia asupra păsărilor migratoare. În plus, două dintre tipurile de păsări întâlnite aici sunt specii periclitate la nivel global. În perioada de migraţie, situl, cu o suprafaţă totală de 2.788 ha, adăposteşte peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă.

Custodele sitului Natura 2000 a anunţat că în perioada următoare va demara procedurile pentru delimitarea exactă şi cartografierea sitului, cu scopul elaborării planului de management necesar administrării şi prezervării zonei. Potrivit formularului standard care descrie aria de protecţie avifaunistică, acest gen de măsuri sunt necesare în contextul în care în zonă se produc incendieri ale stufărişului, cu efecte nefaste asupra speciilor protejate, se practică vânătoarea neautorizată, iar pe luciul de apă se formează acumulări de peturi şi deşeuri menajere.

Subprefectul Ciprian Băncilă a pledat pentru elaborarea planului de management în parteneriat cu administraţiile locale, astfel încât să se stabilească foarte clar zonele unde se impune introducerea unui regim de protecţie strict şi zonele de dezvoltare durabilă, unde se pot derula activităţi ce nu aduc prejudicii mediului înconjurător: „Acest lucru nu înseamnă că dezvoltarea zonei va fi afectată. Din contră, aici se vor putea derula proiecte cu finanţare europeană care să pună în valoare potenţialul natural şi activităţi de ecoturism. Este nevoie de un parteneriat real, transparent, între custode şi administraţiile locale, care va aduce beneficii comunităţilor şi va contribui la protejarea mediului".  

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite