Marius Neculoiu, a realizat primul transplant renal la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul a salvat de la moarte peste patru sute de români care au avut şansa li se transplanteze un rinichi nou.

Marius Neculoiu este unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul medical braşovean şi nu numai. Povestea lui de dragoste cu medicina nu a fost un moft de copil, ci mai degrabă a pornit dintr-o tragedie. „Mama mea a fost bolnavă mult timp şi a şi murit când eram eu adolescent. Am vrut neapărat atunci să fac ceva ca să îi ajut pe alţii să se vindece şi să trăiască, să salvez alte vieţi. Aşa m-am hotărât să dau la Liceul Sanitar", povesteşte chirurgul. La terminarea liceului a plecat la Facultatea de Medicină de la Cluj, unde a şi rămas cadru didactic universitar pe urologie şi a lucrat alături de cel care i-a fost şi mentor, dr. Mihai Luncan, de la care, spune el, a învăţat tot ce ştie acum.

Revoluţia, în spital

Una dintre cele mai puternice amintiri de la începutul carierei sale este asociată cu Revoluţia de la 1989. „În Cluj s-a tras prima dată în 21 decembrie. Eu eram atunci în timpul unei operaţii de transplant de rinichi la o oaie. Când am terminat operaţia am aflat că se trage. Am plecat acasă şi după câteva ore m-au chemat înapoi pentru că aveam 38 de răniţi în Spitalul Judeţean din Cluj. Am stat atunci patru zile în Spital, mai mult în operaţii. Dormeam, mă spălam, intram din nou în sala de operaţii", îşi aminteşte Marius Neculoiu.  

Din 1997, medicul s-a implicat din ce în ce mai mult în popularizarea şi efectuarea prelevărilor de organe. „Am fost printre pionierii acestei activităţi, pentru că în acel an s-a făcut şi prima prelevare de organe din România. Eu am început atunci să coordonez echipele de transplant din Transilvania şi de atunci am făcut împreună cu dr. Luncan, peste patru sute de transplanturi de rinichi", mai povesteşte doctorul.

1 octombrie 2004, a fost ziua în care dr. Marius Neculoiu s-a întors în Braşov, oraşul său natal. Prima prelevare de organe din Braşov a efectuat-o în decembrie 2007 şi de atunci a obţinut acordul a 12 familii, însă doar de la zece pacienţi s-a putut face prelevarea, ceilalţi doi având hepatită. „Este extraordinar să poţi salva pe cineva şi familia donatorului face cel mai creştinesc gest cu putinţă. Pentru mine satisfacţia este de nedescris când văd cum un om pe moarte, care face dializă, se schimbă radical, parcă înfloreşte sub ochii tăi, învie, devine alt om", mai povesteşte chirurgul. Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost efectuarea cu succes a primului transplant de la donator viu, în anul 2008.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă mai doriţi pentru Braşov?

Marele meu vis este să realizez o secţie de profil specializat. Investiţia în infrastructură, circuitul, sălile de operaţii la standarde, ar costa cam 200 - 300.000 de euro. Nu este o sumă extraordinară, dar necesară.

Care sunt condiţiile esenţiale să devii un bun chirurg?

În primul rând, foarte multă muncă şi să te dedici bolnavului. Cât eşti rezident contează să stai în spital, să faci gărzi, să vezi cât mai multe situaţii diferite, să vezi multe operaţii. Nu în ultimul rând trebuie să te ocupi de bolnav şi după operaţie, pentru că altfel degeaba ai făcut o operaţie perfectă, pentru că pacientul poate avea o vindecare dificilă.

Ce-i place

Îmi place să merg pe dealuri la cules de ciuperci şi apoi să o ajut pe soţia mea să facă zacuscă cu ele. Îmi place şi fotbalul şi şahul. În liceu şi în facultate am participat la foarte multe concursuri de şah.

Ce nu-i place

Nu-mi place dezordinea în general: în casă, în societate, în spital. Nu-mi plac nici cei care vorbesc mult şi nu spun nimic şi nici lipsurile cu care se confruntă sistemul sanitar. Degeaba vrei şi poţi să îţi faci treaba perfect, dacă nu ai cu ce. În momentul acela nu mai depinde de tine să salvezi un om.

PROFIL

NĂSCUT: 21 septembrie 1965, Braşov

STUDII: Facultatea de Medicină Cluj, Specializarea Urologie

FAMILIE: căsătorit, doi copii şi încă unul pe drum

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite