Braşov: Mărioara Bogdan este femeia care îi îmbracă pe Juni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărioara Bogdan este cea care îi îmbracă pe Juni Foto: Stelian Grăjdan
Mărioara Bogdan este cea care îi îmbracă pe Juni Foto: Stelian Grăjdan

Tanti Mărioara coase câte trei luni la o singură cămaşă de Albior sau Roşior, pe care o împodobeşte apoi cu câteva mii de paiete.

Îşi trăieşte viaţa cu acul de cusut în mână. S-a angajat de tânără la fabrica de tricotaje din Braşov şi timp de 20 de ani a fost un exemplu pentru toate colegele ei de serviciu.

 „Cât am lucrat acolo am luat în fiecare an medalia de «Fruntaş în producţie», iar după cinci ani consecutiv am primit «Medalia Muncii»", se mândreşte femeia. Era cea mai apreciată muncitoare din fabrică, însă elanul i-a fost înfrânat în scurt timp de unul dintre şefi.

La un moment dat, a venit o ingineră nouă care ne-a băgat pe toţi în aceeaşi oală, nu a ţinut cont că eu lucram mai mult decât restul colegilor. Şi atunci m-am supărat foarte tare şi mi-am dat demisia. Soţul s-a bucurat foarte mult pentru că el niciodată nu a vrut să mă lase să merg la serviciu", îşi aduce aminte tanti Mărioara.

Mii de paiete pe o cămaşă

Nu a regretat nicio clipă că s-a lăsat de serviciu. A stat acasă şi şi-a crescut cei doi copii. În restul timpului a cusut cămăşi pentru juni. „Soţul meu a primit o cămaşă în 1965 de la tatăl meu, care o avea de la bunicul lui. Era foarte veche, aşa că m-am apucat să îi fac una nouă. Aşa am început să fac cămăşi pentru Albiori", spune femeia.  Nu-i lucru uşor să coasă ore întregi la un costum. Cămăşile şi fustele junilor sunt făcute din etamină pe care trebuie cusute mii de paiete din tablă. „Nu ştiu exact câte paiete sunt, nu le-am numărat niciodată. Sute, mii... nu am idee. Doar fusta e făcută din trei părţi, vă daţi seama câte intră", explică femeia.

Lucrează trei luni la o cămaşă

Pentru Mărioara Bogdan cusutul e cea mai mare pasiune, aşa că nimic nu i se pare dificil sau obositor. „E o muncă migăloasă, dar mie îmi place, mă linişteşte. Cos câte patru-cinci ore pe zi, fără să mă ridic de pe scaun. Un singur rând de paiete îl fac într-o oră şi jumătate. La o cămaşă lucrez cam trei luni" .

Un singur lucru o enervează pe cusătoreasă: să taie paietele vechi de pe un costum. „Fiecare paietă trebuie dată jos, separat, cu lama. E o muncă pentru care eu nu am răbdare şi nu îmi place să o fac". Mărioara spune că nu coase pentru bani, ci din pasiune. Pentru trei luni de muncă migăloasă la o cămaşă de june albior nu cere mai mult de 500-600 de lei.

Răbdare de fier

Ca totul să iasă perfect, Mărioara foloseşte ace speciale, mult mai subţiri decât cele obişnuite. „Bagi acul în paietă, apoi în mărgea, înapoi în paietă şi abia la urmă în material. Nu are nimeni răbdarea asta! M-a mai solicitat cineva să îi fac o cămaşă, a zis că nu găseşte pe nimeni să îi coasă paietele", se amuză femeia.  Fluturii, cum le spun junii, nu sunt paiete obişnuite, ci sunt făcute dintr-o tablă subţire care nu rugineşte. Aşa se face că o cămaşă ajunge să cântărească până la 7 kg. „Trebuie să fii foarte atent cu cămăşile pentru că, în timp, paietele taie aţa cu care sunt cusute şi cad. Iar ca fluturii să nu ruginească, bluzele trebuie spălate când e soare pentru că dacă le întinzi afară se usucă imediat şi atunci nu au timp să ruginească",  explică Mărioara.

Profil

Anul naşterii: 1937, Braşov

Profesie: tricoteză

Familie: văduvă, 2 copii, 3 nepoţi şi 2 strănepoţi

Câţi juni aţi îmbrăcat până acum?

M.B.: Nu ştiu să spun exact. Celor care au avut nevoie şi m-au soliciat, le-am făcut cu plăcere. Dar cos numai pentru Albiori sau Roşiori pentru că numai ei au cămăşi cu paiete.

Se găsesc materialele de care aveţi nevoie?

M.B.: Da, se găsesc la „Arta populară".  Sunt mai multe tipuri de paiete, dar sunt din plastic, nu sunt metalice. Cele metalice se fac dintr-o tablă specială. Înainte le tăiam eu, dar acum nu mai am ştanţă.

Costumul dvs l-aţi cusut singură?

M.B.: Nu, costumul l-am moştenit de la mama. Iar apoi i l-am dat fiicei mele şi ea l-a dat nepoatei mele. Când eram tânără ieşeam la toate acţiunile şi defilările, împreună cu soţul meu. Ne-a plăcut mult obiceiul ăsta al junilor.

Ce îi place:

Cel mai mult îmi place să cos, dar îmi face plăcere să lucrez şi cu andrelele.

Ce nu-i place:

Nu-mi place să lucrez cu croşeta, mă enervează cel mai tare.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite